5

Emiliano: »Stærkt at kende sine svage sider«

Da hans bror svævede mellem liv og død, blev Emiliano Marcondes bragt i mental ubalance. Derfor har Superliga-profilen set en psykolog, der har hjulpet ham på ret køl. »Det, synes jeg, har hjulpet sindssygt meget«, fastslår han.

Af Michael Hehr

Emiliano Marcondes kan efterhånden vejen i blinde. Fra træningsbanerne i Ikast til Rigshospitalet på Østerbro i København. For hver eneste gang, den nuværende FC Midtjylland-spiller får muligheden, sætter han sig ind i sin bil og drøner direkte mod København.

For det er her, på Riget, at Emiliano Marcondes’ storebror har været indlagt, siden han tidligere på året var involveret i en voldsom ulykke, der sendte ham i koma.

- Han var stoppet med at trække vejret, og hans hjerte var stoppet med at banke, fortæller Emiliano Marcondes om sin bror, der i en periode svævede han mellem liv og død.

Tilladelse Påkrævet

For at kunne se dette indhold skal du minimum give samtykke til samling af markedsføringscookies

Skulle bare hjem

Nu går det heldigvis bedre. »Det går op og ned«, som FC Midtjylland-lejesvenden udtrykker det, men det går i den rigtige retning. Men det var ikke givet, da ulykken skete, og broderen lå i koma. Udover at være et chok for familien Marcondes var det også et trist deja-vu.

- Han (broderen, red.) lå i koma i starten, og det gjorde min mor også, da hun døde. Og dér kan jeg huske, at fordi der var så lang afstand til Brasilien, kunne vi ikke nå at besøge hende, og jeg var meget ærgerlig over, at jeg ikke var der og ikke så hende en sidste gang, inden hun blev begravet.

»Mange fodboldspillere tænker, at man er svag, hvis man viser følelser. Eller hvis man viser, man har problemer. Jeg tror – tværtimod – at man viser, man er selvsikker, og man er stærk, hvis man viser, man har problemer eller snakker om sine følelser«

Så da broderen kæmpede for livet, tænkte Marcondes ikke på andet end komme hjem til Danmark.

- Lige da det skete, var jeg selvfølgelig mega ked af det, og jeg tænkte ikke på andet end at komme hjem og se ham, og se hvordan situationen var – særligt med min mors situation i baghovedet. Jeg skulle bare hjem med det samme, husker Emiliano Marcondes, der dengang tørnede ud for britiske Brentford FC, som fortsat ejer ham.

På det tidspunkt – før skiftet til FC Midtjylland – kunne han selvsagt ikke bare lige sætte sig ud i sin bil og være hos broderen inden for få timer. Og det var en medvirkende faktor til, at han i sommerens transfervindue besluttede sig for skifte hjem til Superligaen.

Mentale udfordringer er et tabu

Det siger selv, at Emiliano Marcondes blev påvirket mentalt af broderens kamp for livet. Men det var ikke givet, at han – som han gør det nu – ville tale åbent om sine mentale udfordringer. For han er jo fodboldspiller.

- Det (mentale udfordringer, red.) er jo et tabu, begynder han.

Han uddyber:

- Der er en facade, man skal være inde bagved. Man skal være stærk. Det er der i hvert fald mange fodboldspillere, der føler, tror jeg. At man er fodboldspiller, har det godt, og vi skal bare være taknemlige for vores job. Være glad, smile og have overskud, siger Emiliano Marcondes, der dog mener, det er forkert at se det på den måde.

- Selvfølgelig er det et fantastisk job, og jeg kunne ikke drømme om at lave andet, men man skal også bare huske på, at der er mange andre sider af medaljen.

Stærkt at kende sine svage sider

At der er en bagside af medaljen, viser flere undersøgelser. En af dem er foretaget af den internationale spillerforening, FIFPRO, i 2017, og den viste, at hver femte fodboldspiller, der deltog i undersøgelsen, havde mentale problemer. En nyere undersøgelse foretaget af Spillerforeningen viser, at 60 procent oplever mentale problemer i løbet af karrieren. Et tal, Marcondes ikke giver meget for. »Det er meget højere end det«, som han bedyrer.

»Hvis man er selvsikker omkring det, så synes jeg, man er den stærkeste person«

Alligevel er der få fodboldspillere, der taler åbent om deres mentale udfordringer. Emiliano Marcondes forstår mekanismerne, og hvad der afholder hans kollegaer fra at tale om det. Men omvendt synes han, at det viser karakter, at man tør være åben om sine udfordringer. »Når man viser, man kan være svag, så er man stærkest«, som han udtrykker det.

- Mange fodboldspillere tænker, at man er svag, hvis man viser følelser. Eller hvis man viser, man har problemer. Jeg tror – tværtimod – at man viser, man er selvsikker, og man er stærk, hvis man viser, man har problemer eller snakker om sine følelser. For det er bare følelser. Det er ikke mere end det, understreger Emiliano Marcondes.

Han har selv gået til psykolog for at få styr på tankerne. For at få talt om de tanker og følelser, der har plaget ham den seneste tid. Så han kan parkere tankerne om broderens tilstand, når han går på banen.

- Det var også noget, vi snakkede om, da jeg gik til mentaltræner og til psykolog. Noget, vi har brugt tid på. At fokusere på det, jeg har kunnet, og det jeg har kunnet optimere. Og på den måde lærer jeg mig selv at – eller jeg tvinger mig selv til – kun at tænke på dét i stedet for at tænke på, hvordan min bror nu skulle have det. Det, synes jeg, har hjulpet sindssygt meget, fastslår han.

Øget fokus på det mentale

Psykologen fik han kontakt til gennem 4player, der – blandt andet med midler fra den nye overenskomst – netop har lanceret et tilbud, der kan forebygge og tage hånd om mentale udfordringer. Det skal afhjælpe de mange professionelle fodboldspillere, der kommer i mental ubalance. For det er normalt at have det godt – også som elitesportsudøver.

Det mener Marcondes også. Der var derfor, han opsøgte hjælp. Af samme årsag opfordrer han andre, der er i mental ubalance, til at få talt om de problemer, de mødte møde. F.eks. gennem 4player.

- Hvis man er selvsikker omkring det, så synes jeg, man er den stærkeste person, lyder det fra Emiliano Marcondes.

Er du i mental balance?

Tilværelsen som elitesportsudøver kan være forbundet med mental stress og mentale udfordringer både undervejs og efter karrieren. Det kan bl.a. komme af præstationspres, skader, karriereforhold, identitetstab og problematisk spiladfærd – eller af hændelser i dit liv i øvrigt.

Du fortjener at have det godt, så du trives som menneske, og så du kan præstere som elitesportsudøver og opnå størst mulig tilfredshed med din karriere.

4player er klar med rådgivning og support for at hjælpe dig til at forebygge mentale udfordringer og til at sætte tidligt ind, hvis du skulle opleve mentale problemer undervejs eller efter karrieren.

Få opdateringer fra os

Bliv opdateret på det seneste omkring Spillerforeningens aktiviteter og det danske fodbold miljø. Få nyheder og annonceringer af events direkte i din indbakke.