Det er mere end et år siden, at Frederik Møller vågnede taknemlig op på en operationsstue efter en vellykket operation. En operation, hvor det arvæv, der gav anledning til arytmien i Frederik Møllers hjerte – og dermed de to hjerteanfald – blev varmebehandlet efter kunstens regler.
Dermed er det også mere end et år siden, Frederik Møller fik beskeden om, at han skulle stoppe sin fodboldkarriere. Men da han fik det at vide var det »ikke nogen katastrofe.«
- Det, jeg oplevede dagen inden, er så meget større, siger han med henvisning til den taknemlighed for at være til, der overskyggede alt.
»Man er nødt til at være et godt sted, før man kan præstere max. Du putter ikke bare et stik i, og så er der strøm«
Men det betyder ikke, der ikke har været noget at bearbejde. Hjerteanfaldene, og de tanker, de medførte, har bare fyldt mere end tankerne om karrierestop.
- Der var en lang periode, hvor jeg ikke ville låse døren, når jeg var alene hjemme. Der var også en lang periode, hvor jeg ikke havde lyst til at gå ud i skoven. Lige pludselig kommer man til at kigge på, hvor der er en asfaltvej. For hvor kan ambulancen køre ind?
I lang tid tog Frederik Møller heller ikke nogen steder uden sin telefon. »For det er altid godt at kunne ringe til nogen, hvis der skulle ske noget.«
De tanker har han dog lagt bag sig. Og han har også lært at leve med de begrænsninger, der fulgte i kølvandet på de to hjerteanfald. Eksempelvis at han ikke må få pulsen over 130.
- Det ligger sådan en sky hen over friheden. Og mulighederne. Og det der med bare at kaste sig ud i noget. Men igen: Holdt op i mod det andet (scenarie, red.), er det en meget, meget lille pris at betale.
Allerede efter det første hjerteanfald tog Frederik Møller kontakt til Thomas Lindrup i Spillerforeningen med henblik på at få psykologhjælp – et tilbud via 4player, der er Spillerforeningens rådgivningsenhed, og som er finansieret gennem fodboldens overenskomst.
- Det har været en meget, meget stor hjælp, understreger han.
For den tidligere ungdomslandsholdsspiller var det »et naturligt valg«. Han har tidligere talt haft en psykologsamtale, og han oplever generelt en aftabuisering af psykologhjælp i fodboldmiljøet.
- Det er okay at komme lidt ind bagved. Fordi det er mennesker. Det er ikke robotter. Det har folk, der kigger ind (i fodboldverdenen, red.) også fået en større forståelse for. At man er nødt til at være et godt sted, før man kan præstere max. Du putter ikke bare et stik i, og så er der strøm.
De samtaler – sammenholdt med den uddannelse, han har læst sideløbende med den professionelle fodboldkarriere, og som han færdiggjorde i sommer – har fået ham godt videre. En uddannelse, han med hjælp fra 4player har tilpasset karrieren.
- Jeg har taget min jurauddannelse uden at være til én fysisk undervisningstime, siger han med et grin om de fleksible rammer.
Egentlig skulle han først have færdiggjort den i 2022 eller 2023. Men efter hjerteanfaldene fokuserede han fuldt ud på at få kandidatgraden i jura i hus. Det fik han altså i sommer. Og det har givet ro.
- Jeg glæder mig bare til at se, hvad fremtiden bringer, slutter han.
Hør ham fortælle hele historien i den her udgave af Spillerforeningens podcast, ’Spiller til Spiller’, hvor du kan høre:
Bliv opdateret på det seneste omkring Spillerforeningens aktiviteter og det danske fodbold miljø. Få nyheder og annonceringer af events direkte i din indbakke.