19

Artikel19.9.2020

Erik Sviatchenko er Årets Profil i Superligaen 2019/20

Han løftede DM-pokalen i sidste sæson, og nu kan Erik Sviatchenko føje endnu en pris til den imponerende sæson. Spillerne i Superligaen har nemlig peget på FC Midtjylland-anføreren som Årets Profil i Superligaen i sæsonen 2019-2020.

Af Michael Hehr

- Det er jo netop den største anerkendelse, man kan få.

Ordene kommer fra Erik Sviatchenko. Og de er oprigtige. Anføreren hos de danske mestre fra FC Midtjylland er stolt over prisen. Stolt over, at kollegerne – modstanderne fra Superligaen – har peget på ham som sidste sæsons bedste.

»Når mine kolleger siger; vi synes, du har været god – du har faktisk været den allerbedste – så bliver man enormt stolt «

For det betyder noget. Også selv om flere eksperter allerede har peget på ham som en af Superligaens bedste.

- De er også superfede at få, men den her er den, der måske rammer allerbedst. Den her og så den fra trænerne, fordi det er jo fagmændene. Det er dem, der præcis ved, hvor hårdt det er, og hvor svært det er at levere gang på gang.

- Når mine kolleger siger; vi synes, du har været god – du har faktisk været den allerbedste – så bliver man enormt stolt. Fordi det kommer fra ens kolleger, som er på samme niveau, som jeg er, og som render rundt hver eneste dag og træner og gør deres bedste, siger Erik Sviatchenko.

Kortere vej til fiasko end succes

Han vendte i januar 2018 hjem til FC Midtjylland på en låneaftale med Celtic efter at have vundet det skotske mesterskab med Celtic og spillet Champions League. Et halvt år senere blev aftalen vekslet til en permanent aftale. Og da midtstopperen igen vendte hjem til Superligaen, kunne han godt mærke, at forventninger var anderdeles til ham, end før han rejste ud. De var større.

- Jeg kom jo hjem som 26-årig, og så kiggede folk på mig på en anden måde. Så der var langt kortere vej til fiasko, end der var til succes. Og det pres kan godt være svært at leve med i forhold til, at man så gerne vil, siger Erik Sviatchenko.

»Jeg kan sætte flueben ved, at jeg er lykkes til min retur i Superligaen og ikke nok med det, så føler jeg også, at jeg er blevet markant bedre, end da jeg skiftede ud af Superligaen«

Han uddyber.

- Jeg kan huske, at det første halve år, hvor vi faktisk vandt mesterskabet i 2018, følte jeg ikke rigtigt, jeg brændte helt igennem. Det var måske først i de sidste tre-fire kampe, hvor jeg følte, jeg gik fra kampene og sagde, ’nu er jeg ved at være der’.

Det, selv om fodboldiagttagere var imponerende over den styrke, som Erik Sviatchenko kom hjem med.

»Markant bedre end da jeg skiftede ud«

- Men jeg havde ikke det der inde i mig selv, der gjorde, at nu er jeg der. Det kom først efterfølgende, og det var også derfor, at jeg tog beslutningen om at blive i FC Midtjylland og ikke tage tilbage til Celtic. På det halve år følte jeg bare ikke, at jeg var klar endnu til at være der, hvor jeg gerne ville være.

Han havde brug for længere tid. Til at finde sit niveau. Til at ramme det potentiale, han vidste, han havde i sig.

- Det har jeg så brugt de her halvandet-to års tid på til netop at stå øverst på skamlen med mesterskab, med den her store anerkendelse fra spillerne, fra trænerne og fra ligaen. Så står man jo netop på allerøverste niveau igen oven på alle de – ikke nederlag – men udfordringer, der har været ved netop at vende hjem igen som en profil. Som en rigtig stor profil som netop skal være med til at løfte ikke bare holdet, men hvor der blev snakket om, at ’han kommer til at løfte niveauet i Superligaen’, og det har været fedt at være med til at kunne bidrage med det, siger Erik Sviatchenko.

I dag føler han, at ’han er der’, hvor han skal være.

- Jeg kan sætte flueben ved, at jeg er lykkes til min retur i Superligaen og ikke nok med det, så føler jeg også, at jeg er blevet markant bedre, end da jeg skiftede ud af Superligaen. Og det er jo netop, fordi jeg har fået de der to år i Celtic med den store erfaring, man får der, og man er blevet ældre og er blevet meget mere bevidst omkring, hvem man er som menneske, og man er også blevet bevidst omkring fodboldspilleren, så man vakler ikke på nogen måder.

Kåringen af Årets Profil i Superligaen sker i samarbejde med Hessel HiRE. Erik Sviatchenko vandt titlen foran holdkammeraterne Frank Onyeka og Alexander Scholz på henholdsvis anden og tredjepladsen.

Få opdateringer fra os

Bliv opdateret på det seneste omkring Spillerforeningens aktiviteter og det danske fodbold miljø. Få nyheder og annonceringer af events direkte i din indbakke.