24

Presse24.5.2024

Brøndby Stadion: Danmarks Bedste Bane for 4. år i streg

Endnu en gang finder prisen for Danmarks Bedste Bane vej til Vestegnen. Anførerne i 3F Superliga har stemt og valgt Brøndby Stadion for fjerde sæson i træk.

Brøndby Stadion: Danmarks Bedste Bane for 4. år i streg

Af Michael Hehr

Sidste år overraskede vi Chris Hague, Groundman i Brøndby IF, og resten af hans team med et vaskeægte hattrick som Danmarks Bedste Bane. I år sætter de endnu en titel ind på kontoen hos de blågule, der kan glæde sig over stor ros og anerkendelse for græstæppet på Brøndby Stadion.

»Vi kan se runde efter runde, sæson efter sæson, at Chris og hans team har formået at sikre kontinuitet og kvalitet på banen i Brøndby. Det er stort set uden udsving, at spillerne giver hybridbanen topkarakter, når de besøger Brøndby Stadion,« siger Thomas Lindrup, chef for spillerrådgivning i Spillerforeningen.

De fem seneste vindere

2023/24: Brøndby Stadion
2022/23: Brøndby Stadion
2021/22: Brøndby Stadion
2020/21: Brøndby Stadion
2019/20: MCH Arena

»Det er lige præcis den høje standard, som ligaen, tilskuerne, tv-seerne og spillerne fortjener i landets bedste rækker. Det er et af grundvilkårene for et kvalitetsprodukt, at banerne holder et højt niveau året rundt. Og at det kan lykkes, er banen på Brøndby Stadion beviset på,« siger han.

Chris Hague er manden med ansvaret for Brøndby Stadion såvel som klubbens træningsbaner.

Chris Hague er manden med ansvaret for Brøndby Stadion såvel som klubbens træningsbaner.

Og det glæder Chris Hague, at det arbejde, som han og hans team hver dag gør, også bliver anerkendt af banens vigtigste aktører, spillerne.

»Det er et fantastisk skulderklap at få af spillerne,« siger han.

Chris Hague og de øvrige groundsmen på Brøndby Stadion lægger særlig vægt på spillernes feedback i deres arbejde.

»Der findes forskellige banetest, men for en groundsman handler det om at få banen klar til spillerne og få deres feedback,« siger Chris, der også får feedback fra udeholdenes spillere.

Viborgs investering i hybridbane har givet afkast

Brøndby Stadion er et bevis på, at det sagtens kan lade sig gøre at have gode græsbaner i Danmark. Energi Viborg Arena er et andet.

Tidligere var banen ofte udskældt – f.eks. i 2020 af daværende cheftræner, Jacob Neestrup. Men i 2021 valgte Viborg Kommune, der ejer Energi Viborg Arena, at investere 5,5 millioner i banen. Siden anlæggelsen af hybridbanen er kritikken forstummet. I stedet har Viborg FF’s hjemmebane været at finde i spillernes top tre lige siden.

Det skal du vide Danmarks Bedste Bane

Vi kæmper for bedre baner. Derfor kårer vi sammen med Superligaens 12 anførere hvert år Danmarks Bedste Bane. Vinderen er den bane, der har fået det bedste gennemsnit efter 14 hjemmekampe. Jagten på den bedste bane blev skudt i gang fra forårssæsonens start i 2012. Udeholdenes anførere bedømmer efter hver runde kampbanerne. Målet er bedre baner og bedre fodbold.

Bygget på erfaringer fra England, Holland og Australien er målet at forbedre baneforholdene i den bedste danske række og samtidig hædre de klubber og groundsmen, der yder en særlig indsats for at forbedre spillernes betingelser på banen.

Rent praktisk foregår ratingen ved, at udebaneholdenes anførere efter hver kamp sender en SMS med en helhedsbedømmelse af banen fra 1-5; fra elendig til fantastisk. Ved sæsonens afslutning bliver Danmarks Bedste Bane fundet baseret på det bedste gennemsnit. Ratingen inkluderer alle Superligaens anførere.

Det er den også i år, hvor hybridbanen på Energi Viborg Arena kun er slået af hybridbanen på Brøndby Stadion.

»En god bane er et spørgsmål om prioritering. Det er et ressourcespørgsmål, men det kræver ikke et Premier League-budget at gøre det til virkelighed. Det er banen på Energi Viborg Arena et bevis på, og forhåbentlig kan det inspirere andre klubber og kommuner,« siger Thomas Lindrup.

Kunstbanerne i bunden

Der er ingen overraskelser i toppen, og det er der heller ikke i bunden. For mens det er fjerde sæson i træk, at underlaget på Brøndby Stadion bliver kåret som Superligaens bedste, er kunstgræsset på Right to Dream Park i Farum for sjette sæson i træk bedømt som ligaens ringeste.

Ligaens anden kunstgræsbane, Jysk Park i Silkeborg, gør sammen med Pro Ventilation Arena i Hvidovre Right to Dream Park selskab i den tunge ende af tabellen.

Her er den samlede stilling

1. Brøndby Stadion (Brøndby IF): 4,64
2. Energi Viborg Arena (Viborg FF): 4,07
3. Ceres Park (AGF): 3,79
4. MCH Arena (FC Midtjylland): 3,79
5. Lyngby Stadion (Lyngby Boldklub): 3,64
6. Vejle Stadion (Vejle Boldklub): 3,57
7. Nature Energy Park (OB ): 3,43
8. Parken (F.C. København): 3,36
9. Cepheus Park Randers (Randers FC): 3,00
10. Pro Ventilation Arena (Hvidovre IF): 2,93
11. JYSK Park (Silkeborg IF): 2,43
12. Right to Dream Park (FC Nordsjælland): 1,64

Få opdateringer fra os

Bliv opdateret på det seneste omkring Spillerforeningens aktiviteter og det danske fodbold miljø. Få nyheder og annonceringer af events direkte i din indbakke.