12. 04. 2010

Racisme i fodbold

Fodbold er et emotionelt spil. Og der bliver sagt mange mindre pæne ord i løbet af en kamp. Men det er aldrig acceptabelt hverken i fodbold eller i andre sammenhænge at kalde nogen for noget, hvor det går på deres hudfarve. Foto © Per KjærbyeDiskrimination på baggrund af hudfarve er racisme, understreger fodboldspillernes egen kampagne, Giv Racismen Det Røde Kort.

I går på Blue Water Arena i Esbjerg opstod der i minutterne efter kampen mellem Esbjerg fB og FC Midtjylland en sag om påstået racisme. Baba Collins påstod, at Esbjergs Thomas Gaardsøe havde kaldt ham for ”a black monkey,” og det var på grund af det ordvalg, at FCM-angriberen angiveligt efterfølgende slog ud efter Esbjerg-forsvareren.

Jeg har selv spillet fodbold og ved udmærket, at bølgerne kan gå højt, og at man på banen kan finde på at sige noget, der bestemt ikke er stuerent. Men det, der er vigtigt, er, at man behandler alle ens og ikke gør forskel på grund af hudfarve. Man kan ikke kalde en spiller for en kæmpe idiot og en anden for en abekat, hvis han er mørk i huden. Det er ganske enkelt ikke i orden, hverken på en fodboldbane eller i samfundet generelt,” understreger Dan Sørensen fra Spillerforeningens kampagne Giv Racismen Det Røde Kort.

Spillerforeningen har igennem flere år kørt kampagnen Giv Racismen Det Røde Kort. Kampagnen er blevet til på opfordring fra spillerne selv. Spillerne mente for nogle år siden, at det var nødvendigt at bekæmpe de tilråb fra tribunerne, der var rettet mod kolleger med en anden hudfarve.

Jeg håber bestemt ikke, at problemet er flyttet ind på banen spillerne imellem. I øvrigt har jeg godt set flere, der på debatfora ikke mener, at der er noget racistisk i at kalde nogen for en abe, fordi de fx selv kalder deres børn for aber ind imellem. Men så har vi lidt arbejde at gøre endnu i kampagnen. For det er absolut ikke sammenligneligt. Det er helt galt og klart racistisk, hvis man fx kalder en afrikaner for en abe,” siger Dan Sørensen, der ikke ønsker at gå nærmere ind i den konkrete sag fra Esbjerg. Sagen handler om påstand mod påstand, og der er endnu ingen beviser for hverken det ene eller andet i sagen.

Racisme er generelt set heldigvis ikke accepteret i Danmark. Men racisme findes og dukker desværre op i ny og næ,” understreger Dan Sørensen fra Giv Racismen Det Røde Kort.

Yderligere oplysninger: Dan Hirsch Sørensen, tlf.: 41 56 96 64 eller projektleder Simon Christensen, tlf.: 51 20 54 08