26. 04. 2021

Jagten på udvikling sendte Amalie Thestrup til Roma og Liverpool

Hun vil give sig selv de bedste forudsætninger for at blive den bedst mulige fodboldspiller. Derfor skiftede Amalie Thestrup for et par år siden til udlandet for at satse alt på fodbolden. Mødet med et fuldtidsprofessionelt setup har båret frugt, mener Thestrup, som i dag føler sig som en bedre fodboldspiller.

AF MARTIN DONS | FOTO: LIVERPOOL FC

»Up the reds,« hører Amalie Thestrup, der bliver råbt. Hun er ude at handle og har sit klubtøj på. De positive tilråb er henvendt til hende. Den 26-årige danske, fodboldspiller i Liverpool FC mærker tydeligt, hvad fodbolden betyder i den engelske havneby.

- Der er virkelig meget fokus. Det er både fra et folkeligt perspektiv men helt sikkert også fra et kommercielt og mediemæssigt perspektiv, fortæller hun.

- Det er superfedt. Det er en kæmpe motivation for os til at blive ved med at skubbe kvindefodbolden frem og være med til at bygge noget op, fortsætter hun.

Jeg vidste, at hvis jeg tog til udlandet og fik muligheden der, så ville jeg også kunne leve af min fodbold, og det kunne jeg ikke i Danmark

Lige nu lever hun drømmen. Det er snart et år siden, hun første gang trak den legendariske røde trøje over hovedet. Og da hun fik muligheden, var hun ikke i tvivl. Heller ikke, selv om hun var en del af et spændende projekt i AS Roma.

- Det var en kæmpe mulighed. Jeg har altid drømt om at spille i England. Især inden for de seneste par år er England et af de lande, der er allerforrest inden for kvindefodbold. Man kan se, at de allerstørste, kvindelige fodboldspillere begynder at komme hertil, siger Amalie Thestrup og nævner blandt andre den danske landsholdsanfører Pernille Harder og australske Sam Kerr.

- Det bevidner, hvor den engelsk kvindefodbold er på vej hen. Og hvor stort det er, og hvor meget der bliver satset. Selv om der blev satset i Rom og i Italien, så er de engelske klubber, hvad jeg har oplevet, et skridt foran. Og det kan vi også se i Champions League, hvor de engelske klubber slår de italienske klubber ud.

Mulighed for at leve af fodbolden

Udlandseventyret begyndte længere sydpå end den engelske arbejderby for Amalie Thestrup. Med sit vigtigste arbejdsredskab – fodboldstøvlerne – rejste hun i sommeren 2019 til Rom for at tørne ud for AS Roma.

- Det gjorde jeg lidt af to årsager. Den ene var, at jeg havde spillet i den danske liga i mange år, og jeg ville gerne prøve noget helt nyt og blive udfordret på en anden måde, som jeg vidste, man kunne blive i udlandet. Og den anden store grund var, at jeg vidste, at hvis jeg tog til udlandet og fik muligheden der, så ville jeg også kunne leve af min fodbold, og det kunne jeg ikke i Danmark. Så det var også ligesom for at gøre det 100 procent og satse 100 procent på det og få lov til at gå efter den fuldtidsprofessionelle drøm, som jeg altid havde haft.

Læs også: Kvindelige fodboldspillere skifter til udlandet som aldrig før: Femdoblet på ti år

Og det var en helt ny verden, der åbnede sig for den blonde dansker i den italienske hovedstad.

- Det var kæmpestort. Det var noget helt andet. Alt respekt til BSF, de gjorde alt, hvad de kunne med de midler, de havde, men Roma har nogle helt andre muskler, det er der ikke nogen tvivl om. Så det var jo bare at gå fra noget, der på ingen måde rigtigt var professionelt til et sted, hvor der var en masse faciliteter og rammer at trække på. Så det var en meget fed oplevelse. Det var netop oplevelsen af, at det her er 100 procent professionelt, og her investerer de virkelig i kvinderne, fordi de også har midlerne til at gøre det, som man bare ikke havde i BSF. Så det var en kæmpe omvæltning på den rigtig positive måde.

Hele pakken skulle passe

Fra udlandsambitionerne begyndte at melde sig, til Amalie Thestrup skiftede, gik der et år. Et år, hvor tingene blev undersøgt grundigt for at sikre, at hele pakken passede.

- Jeg var i dialog med forskellige klubber. Jeg ville gerne have, at det føltes rigtigt – at jeg havde en god mavefornemmelse. Jeg ville ikke bare tage ud til det første og det bedste. Så jeg gjorde mig rigtig mange overvejelser om hele pakken. Hvilket land var det? Hvilken liga? Hvilket hold? Hvordan ville de spille fodbold? Hele pakken skulle give mening for mig, før jeg ville tage ud.

Og her faldt valget altså på Roma. Og den dengang 24-årige landsholdsspiller følte sig klar til springet til udlandet.

Det har været alle de hårde kampe og tider værd i hele ens karriere op til, man tager til udlandet og får lov til at udleve den drøm

- Jeg havde haft en stor rolle i BSF, og jeg følte mig forberedt til at tage det næste skridt og blive udfordret endnu mere, end jeg blev.

Hun nød, at omdrejningspunktet i hverdagen nu var fodbold. Det handlede hver dag om at være klar fysisk og mentalt til at præstere på træningsbanen.

- For mig har det bare været ekstremt fedt. Det har været alle de hårde kampe og tider værd i hele ens karriere op til, man tager til udlandet og får lov til at udleve den drøm. Selvfølgelig har man en masse flere målsætninger, og ting man gerne vil opnå, men det var virkelig sådan en fed følelse af, at det virkelig er alt det hårde arbejde værd, for nu kan jeg endelig få lov til at gøre det, jeg elsker allermest, hver dag og kunne leve af det.

Bedre fodboldspiller i dag

I dag er hun ikke i tvivl. Hun er blevet en bedre fodboldspiller, siden hun tog ud. Det skyldes ikke mindst de fuldtidssetup, hun har oplevet først i Italien og nu i Liverpool.

- Jeg har virkelig kunnet fokusere på, hvordan kan jeg gøre mine omgivelser allermest optimale i forhold til min fodbold uden at skulle tage hensyn til en hel masse andet, og det, tror jeg også, har været med til at udvikle mig, fordi det simpelthen har forbedret min forudsætninger for at være fodboldspiller.

Hvis træningen før i tiden trak lidt ud, kunne vi måske ikke nå over at styrketræning, og så var det dét, der blev nedprioriteret

- Fysiologisk kan jeg mærke, at jeg er blevet en bedre atlet. Jeg er blevet mere fit, jeg er blevet stærkere. Hvis træningen før i tiden trak lidt ud, kunne vi måske ikke nå over at styrketræning, og så var det dét, der blev nedprioriteret. Eller så havde man kun tid til at styrketræne én gang om ugen, hvorimod her kan man nærmest styrketræne, når man vil.

- Så jeg kan mærke, jeg har fået fysisk bedre forudsætninger, fordi jeg ikke har skullet nedprioritere noget, men har kunnet gøre det 100 procent, om det så var til træning, i styrketræningen, eller hvad jeg spiser. Så der har jeg kunnet mærke en stor forskel. Jeg er på anlægget fem-seks timer, og i Danmark var man måske maksimalt to-tre timer, så det er jo bare flere timer, så jeg har kunnet mærke, at jeg har haft bedre forudsætninger for at kunne udvikle mig, siger Amalie Thestrup.

Drømmer om Anfield

Lige nu træner Liverpools kvindehold ikke på samme anlæg som herrerne, der lige har fået et nyt træningsanlæg. I stedet deler de træningsanlæg og stadion med Tranmere Rovers fra League Two.

- Vi har så vores egen del af det anlæg. Så vi har vores helt egen bane, groundsman osv. Så det står snorlige, beretter den danske angriber.

- Vi spiller på deres stadion, hvor der kan sidde 10.000 – der har så ikke været nogle tilskuere på grund af corona – og det er et sindssygt fedt stadion med en perfekt bane. Kvinderne har spillet på Anfield en gang i sidste sæson mod Everton, så man kan sige, der sker virkelig meget, men i år har det ikke givet mening, når der ikke kan komme nogen at se på.

Men drømmen om at gå op gennem spillertunnellen på Anfield lever hos Amalie Thestrup.

Det kræver hårdt arbejde og måske endnu hårdere arbejde, end det gør derhjemme, fordi man kommer ud blandt dygtigere spillere

- Det vil da være kæmpestort. Ingen tvivl om det. Nu har jeg været der et par gange i forhold til medier, og det er bare sindssygt flot, så jeg håber at få lov til at opleve det – både som tilskuer til herrerne, men bestemt også som spiller.

Om den drøm går i opfyldelse, vil kun tiden vise, men skulle andre spillere drømme om et udlandsophold, deler Amalie Thestrup gerne et råd.

- Jeg vil sige, sørg for at du har en rigtig god mavefornemmelse, når du tager ud. Det skal være det rigtige, for jeg har også hørt om mange af mine gode veninder og fodboldkolleger, som ikke har haft den bedste oplevelse med at tage til udlandet, så man skal have en god mavefornemmelse med det og ville det 100 procent, fordi det er ikke bare det nemmeste. Det kræver hårdt arbejde og måske endnu hårdere arbejde, end det gør derhjemme, fordi man kommer ud blandt dygtigere spillere.

- Men på den anden side vil jeg så også sige, at man bare skal gå efter det og gøre det. Jeg tror også bare, man skal kaste sig ud i det og prøve det af. Jeg har altid sagt, at man altid kan tage hjem, for du ved, hvad der er i Danmark, hvis det ikke er noget for én, men man kommer aldrig til at vide det, før man har prøvet det af. Så giv det et skud, lyder rådet fra Liverpools nummer ni.

Få de bedste nyheder direkte i din indbakke - tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilbage

SENESTE NYT

22.09.2022

76: Hvorfor skulle FC Midtjylland spille i vanvittig varme?

LÆS MERE
15.09.2022

75: Sådan arbejder vi med den gode vej ud af fodbold

LÆS MERE
04.09.2022

Sportsstjerner siger nej til diskrimination

LÆS MERE
16.08.2022

Et slaraffenland for digital chikane

LÆS MERE
15.07.2022

74: Lukas skiftede til Sassuolo som 16-årig

LÆS MERE
07.07.2022

På valg og valgt. Bestyrelsen fortsætter uændret

LÆS MERE