01. 08. 2018

Rask fortryder intet trods økonomisk kaos

Drømmen om udlandet trumfede fornuften. Men selvom opholdet bød på manglende betaling af sign on fee, løn og bonusser, så fortryder Mikkel Rask ikke sit ophold i Tyrkiet.

AF MICHAEL HEHR

Han var egentlig på vej ud for at spise frokost med en ven i Aarhus, da telefonen ringede. ”Så er det nu. Du skal stå i Københavns Lufthavn om fire timer”, lød det i telefonen. Det var agenten med de gode tyrkiske forbindelser, der var i den anden ende. Og så fik Mikkel Rask travlt.

Med et par fodboldstøvler, lidt rent tøj og andre basale fornødenheder i tasken strøg stopperen fra Aarhus til Kastrup, hvor han sammen med sin agent satte kursen mod Diyarbakır i det sydøstlige Tyrkiet. Kort tid efter havde Mikkel Rask skrevet under på en toårig kontrakt med oprykkerne.

- Det gik forholdsvis hurtigt, som Mikkel Rask konstaterer med et smil.

Drømmen trumfede fornuften

Skiftet kom – som den slags så ofte gør det i fodboldbranchen – hurtigt i stand. Men det betyder ikke, at Mikkel Rask ikke havde gjort en smule forarbejde.

- Jeg vidste godt, at der var noget på bedding. At der var en mulighed for, at jeg kunne komme dertil. Så jeg havde tjekket, hvor det lå geografisk, og jeg tog også kontakt til Udenrigsministeriet for at tjekke op på, om det overhovedet var forsvarligt at være der, genkalder Mikkel Rask om skiftet i sommeren 2009.

Så kunne du sætte hvilken som helst ind i målet, for målmændene gad nærmest ikke gå efter boldene. Det var deres måde at vise, at det ikke var OK, at vi ikke fik udbetalt løn og bonus

Han havde hørt historierne om de efterhånden mange spillere, der i lande som Tyrkiet og Grækenland har oplevet ikke at få udbetalt løn til tiden – hvis de da overhovedet fik den udbetalt. Men fornuften blev trumfet af drømmen om udlandet.

- Jeg kunne godt tænke mig at prøve at spille i udlandet. Drømmen var så stærk. Selvom jeg havde danske tilbud på hånden, så ville jeg gerne jagte den her udlandsoplevelse.

Læs også: Efter tre måneder uden løn: Det var langt værre for andre

- Det handlede selvfølgelig delvist om økonomi, men en anden ting er, at jeg er et menneske, der godt kan lide at kaste mig ud i nye ting. Det er, synes jeg, en del af ens udvikling at prøve nye ting. Det var det her også – både som fodboldspiller og som menneske, tilføjer han.

”Yarin, yarin”

Mikkel Rask havde et godt indtryk af klubben. Der var gode faciliteter, en stor sundhedssektor, spillerne fløj i privatfly til kampene og boede på gode hoteller. Men desværre for Mikkel Rask begyndte det tyrkiske udlandseventyr hurtigt at minde lidt for meget om de historier, han og andre i fodboldbranchen har hørt alt for mange af. Faktisk startede det allerede, da han underskrev kontrakten.

- Det hele gik ekstremt hurtigt. Jeg skrev under, og præsidenten spurgte, om det var OK, at vi udskød udbetalingen af min sign on fee, indtil vi var hjemme igen fra en kamp, der skulle spilles en af de følgende dage. Det hele var lidt hektisk, så det havde jeg ikke nogen betænkeligheder ved – jeg havde heller ikke fået oprettet en bankkonto endnu, så det gik jeg med til, fortæller den tidligere Randers FC-, Viborg FF- og AGF-spiller.

Det stod dog hurtigt klart, at udbetalingen af den sign on fee, parterne havde aftalt, trak ud.

- Et af de første ord, jeg lærte at sige, var ”yarin”. Det betyder ”i morgen”. Hver eneste gang, jeg rykkede for min sign on fee eller min løn, var svaret ”yarin, yarin”. Dagen efter var beskeden den samme. Det trak ud og trak ud, fortæller Mikkel Rask.

Læs også: Risgårds græske kaos: Kørte som død og helvede for ikke at blive fyret

Han var dog ikke presset økonomisk. Han ”led ikke”, som han udtrykker det. Ved kontraktunderskrivelsen fik han 3.000 Euro i hånden som et mindre forskud, han havde fri bil og fri bolig, og så havde han nærmest ingen leveomkostninger. Hans verden var altså ikke ved at styrte i grus, og selvom han var utilfreds med den manglende udbetaling af løn, sign on fee og bonusser, så opførte Mikkel Rask sig professionelt.

- Vi fik udbetalt nogle bonusser engang imellem. Eller noget af lønnen. Men det var altid kun en del – aldrig det hele. Det var meget mærkeligt, og det var meget anderledes fra det, jeg var vant til i Danmark. At skulle gå ind og spørge om at få sin løn.

- Når der ikke blev udbetalt løn, var der mange spillere, der sagde; ”fint nok, så gider vi ikke at træne.” Og så kunne du sætte hvilken som helst ind i målet, for målmændene gad nærmest ikke gå efter boldene. Det var deres måde at vise, at det ikke var OK, at vi ikke fik udbetalt løn og bonus. Der er man fra dansk side opdraget til, at når vi træner, så træner vi. Så må vi løse det andet på et andet tidspunkt, fortæller Rask, der af sin træner blev fremhævet som et godt eksempel for de andre spillere i truppen.

Fortryder intet trods problemer

Mikkel Rasks professionelle tilgang på banen skal dog ikke forveksles med ligegyldighed uden for kridtstregerne. Her forsøgte forsvarsspilleren nemlig at komme fri af sin kontrakt, fordi situationen med den manglende udbetaling af sign on fee, løn og bonusser var uholdbar.

I Tyrkiet er der dog ingen overenskomst, og derfor er det FIFAs regler, der gør sig gældende. Og ifølge de gældende regler på det tidspunkt skulle en spiller – i dette tilfælde Mikkel Rask – først gå tre måneder uden løn og efterfølgende sende to påkrav, før han kunne blive løst af sin kontrakt. Og det gjorde Mikkel Rask så. Sendte påkrav uden at få svar.

- Den sidste dag lagde de stort pres på. Jeg havde flere møder i løbet af dagen, hvor jeg blev tilbudt forskellige beløb, der langt fra svarede til det, jeg havde til gode i forhold til sign on fee, bonusser og de tre måneders løn. De ville have mig til at skrive under, så vi kunne slå en streg over det hele og starte forfra, men det kom selvfølgelig ikke til at ske.

Jeg ville gøre det igen, hvis jeg kunne. Det var hårdt, da jeg stod i det, men det var en fed oplevelse at være dernede. Du må ikke udlægge det anderledes. Det var fedt at prøve, selvom der var alle de her problemer

På det tidspunkt var truppen på træningslejr i Antalya. Præsidenten stødte til lejren om aftenen for at overtale truppens dansker til at blive i klubben, men da han ankom til hotellet, var Mikkel Rask smuttet. Og det blev afslutningen på Mikkel Rasks fem måneder i Tyrkiet.

På trods af de turbulente omstændigheder fortryder Mikkel Rask dog ikke sit ophold i Tyrkiet, når han tænker tilbage på det.

- Jeg synes, det var en fed oplevelse. Jeg ville gøre det igen, hvis jeg kunne. Det var hårdt, da jeg stod i det, men det var en fed oplevelse at være dernede. Du må ikke udlægge det anderledes. Det var fedt at prøve, selvom der var alle de her problemer.

- Jeg er sådan som person, at jeg prøver at få det bedste ud af alt. Det gjorde jeg også dér. Hvis man har prøvet at være på et tyrkisk stadion, så ved man, hvor passionerede de er. Når man spiller kampene, er der den vildeste stemning. Det kan ikke beskrives – det skal man prøve på egen krop. Det giver kuldegysninger. Og det trumfede de ting uden for banen, som man kunne blive frustreret over. Det var noget for sig.

Skal sælge smykker i USA

I dag er Mikkel Rask blevet 35 år. Efter de fem måneder i Tyrkiet vendte han hjem til Danmark, hvor han inden karrierestoppet i sommer siden nåede at være ansat i FC Fredericia, FC Hjørring, Viborg FF og senest AGF, som altså blev hans sidste arbejdsplads som professionel fodboldspiller. Karrierestoppet, der kan være en enorm omvæltning, går, ifølge Rask selv, fint.

- Jeg har været glad for min karriere og de steder, jeg har været – også i Tyrkiet. Men jeg har også altid interesseret mig for andet end fodbold. Det har aldrig været mit et og alt. Jeg har tidligere forsøgt at komme ud af min kontrakt i Viborg, fordi jeg gerne ville prøve noget andet i mit liv – det endte med et halvt års orlov, hvor jeg rejste rundt i verden.

- Men der er ingen tvivl om, at jeg kommer til at savne det. Den sidste kamp, vi spillede i Parken mod F.C. København, hvor hele holdet blev hyldet af fansene. Dét kick, som det giver, det forestiller jeg mig ikke, at jeg finder andre steder.

Læs også: Risgård opfordrer: Snak med Spillerforeningen inden du skriver under

Om det findes i smykkebranchen, vides ikke. Men det er ikke desto mindre netop i dén branche, den tidligere professionelle fodboldspiller nu bevæger sig ind. Et nyt kapitel i eventyreren Mikkel Rasks liv.

- Jeg skal til at sælge smykker i USA. Og det glæder jeg mig helt vildt til. Jeg kan godt lide at se verden, så hvorfor ikke prøve det, spørger han retorisk, før han afslutter:

- Det bliver helt sikkert anderledes, men jeg har mod på at prøve noget andet, så jeg er sikker på, at det nok skal gå. Jeg er forholdsvis god til at få det bedste ud af ting.

Ring, hvis du har spørgsmål

I Danmark er de professionelle fodboldspillere beskyttet af fodboldens overenskomst. Det betyder, at hvis en spiller ikke bliver udbetalt løn, kan han komme ud af sin kontrakt på få dage. Sådan forholder det sig de færreste steder i udlandet. Er der ikke en overenskomst, er det FIFAs regler, der gør sig gældende.

Vil du høre mere om reglerne i en bestemt liga? Vil du have læst din kontrakt igennem? Eller har du brug for anden form for rådgivning i forbindelse med et forestående skifte? Så kontakt en af Spillerforeningens rådgivere.

Tilbage

SENESTE NYT

29.09.2022

77: Ni minutter med Jeppe Grønning om Karriereskifteseminar

LÆS MERE
22.09.2022

76: Hvorfor skulle FC Midtjylland spille i vanvittig varme?

LÆS MERE
15.09.2022

75: Sådan arbejder vi med den gode vej ud af fodbold

LÆS MERE
04.09.2022

Sportsstjerner siger nej til diskrimination

LÆS MERE
16.08.2022

Et slaraffenland for digital chikane

LÆS MERE
15.07.2022

74: Lukas skiftede til Sassuolo som 16-årig

LÆS MERE
07.07.2022

På valg og valgt. Bestyrelsen fortsætter uændret

LÆS MERE