14. 07. 2010

Uddannelse er vigtig i krisetider

En økonomisk krise rammer mennesker uden uddannelse hårdt. Ikke nok med, at mange af de ufaglærte mister deres arbejde, så har de også rigtig svært ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet igen. Derfor er uddannelse essentiel. Foto © Stock.Xchng

En ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser nu, at uddannelse er central, hvis man ønsker at forbedre sine chancer for at blive på arbejdsmarkedet. Siden den økonomiske krise begyndte i efteråret 2008, er arbejdsløsheden nemlig taget til blandt ufaglærte.

Og det viser sig også, at folk uden udannelse har svært ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet i krisetider, efter de har modtaget en fyreseddel. Ved at se på tidligere arbejdsmarkedskriser viser det sig, at det er værre at miste arbejdet under lavkonjunktur end højkonjunktur.

Uddannelse er vejen frem
Forklaringen skal til dels findes i hvilke brancher, der rammes af kriser. Især byggeriet, handelssektoren og industrien, hvor mange ufaglærte er ansat, oplever typisk konjunkturændringer hårdt.

Men uddannelse kan løse mange af problemerne. Arbejdsmarkedets Erhvervsråds har nemlig regnet sig frem til, at der kommer til at mangle mere end 150.000 personer med en kompetencegivende uddannelse samtidig med, at der er for mange ufaglærte - knap 90.000 personer – når vi kommer til 2019. Det betyder, at der bliver hård kamp om de ufaglærte arbejdspladser, da der vil være mange flere ufaglærte, end der er brug for.

Study4player ikke overrasket over undersøgelsens resultater
Kresten Blæsild, som er udannelsesrådgiver i Study4player, er ikke overrasket over, at uddannede har bedre muligheder for at få og holde fast i jobbet og anbefaler, at elitesportsudøvere er opmærksomme på dette:

Når man læser undersøgelsen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, må det give en endnu større motivation for at påbegynde en udannelse. For vores medlemmer, elitesportsudøverne, gælder det, at deres sportskarriere ligger inden for en meget begrænset tidshorisont. Derfor er det, med den nye undersøgelse in mente, vigtigt, at de sørger for, at de allerede nu forsøger at kvalificere sig til et i øjeblikket sårbart arbejdsmarked. Uddannelse har altid været afgørende, og det er bestemt ikke blevet mindre afgørende i forhold til den nuværende og fremtidige jobsituation.

Uddannelse er vejen frem

Study4player ikke overrasket over undersøgelsens resultater