6

Spiller til Spiller6.10.2020

32: Martin Vingaard om lederforbilleder, karrierestop og at være nybegynder i sin egen verden

Play button

Han er blevet i fodboldverdenen. Endda i en klub, hvor han har et indgående kendskab til kulturen. Alligevel har transitionen været en stor omvæltning for den ellers velforberedte Martin Vingaard.

Lyt og abonnér: Spotify, Apple Podcast, Soundcloud

Play button
00:00
Sound

Han tog en uddannelse sideløbende med den professionelle fodboldkarriere. Og han er blevet inden for fodboldverdenen. Sågar i en klub, hvor han har et indgående kendskab til kulturen. Men alligevel føler Martin Vingaard sig som en »grøn skoledreng« i sit nye job.

- Det er jo en udfordring for næsten alle, der stopper karrieren. Selvom jeg har spillet fodbold i mange år, og selvom jeg har taget en uddannelse ved siden af, så er det jo bare en helt ny verden, jeg er kommet ind i, fordi jeg lige pludselig står ude på den anden side af kridtstregerne. Og det er bare specielt, siger Martin Vingaard i podcasten ’Spiller til Spiller’.

Kan ikke længere lede gennem præstationer

Den tidligere landsholdsspiller blev i juli ansat som assistenttræner på F.C. Københavns U17-hold umiddelbart efter, at han som 35-årig indstillede sin professionelle fodboldkarriere.

Det er på mange måder en perfekt transition for Martin Vingaard. Han drømte om at blive træner, og han har brugt de sidste fire-fem år af karrieren på at forberede sig på det. Alligevel har det været udfordrende. Hvor han som spiller kunne lede gennem sine præstationer på banen, skal han nu finde en ny måde at lede på. Og det er en stor omvæltning.

- Det er specielt, at jeg møder ind på min arbejdsplads, og der er så mange ting, jeg ikke kan. Der er så mange ting, jeg skal lære. Der er ingen tvivl om, at det er med de klassiske sommerfugle i maven.

- Selvfølgelig er jeg stadigvæk i et miljø, jeg kender. Jeg er stadigvæk ude på træningsbanen sammen med de her drenge og nyder det, men der er også sindssygt meget indenfor de fire vægge i forhold til forberedelse og være skarp. Jeg skal til at lære en masse nye ting, som er mega fede, men som også gør, at jeg på nuværende tidspunkt ikke fremstår som den der leder, der bare har styr på sit shit, for der er jeg altså ikke helt endnu.

- Jeg har været vant at gå ud på banen og motivere og inspirere gennem mit fodboldspil, gennem mine præstationer og det arbejde, jeg lagde for dagen, når jeg kom til træning som spiller. Alle de ting skal jeg til at finde uden for banen. Hvordan jeg kommer til at fremstå som en stærk leder på en anden måde. Og det, er jeg slet, slet ikke i tvivl om, er en rigtig lang proces, fastslår Martin Vingaard.

Tog store skridt i FCN’s udviklingsmiljø

Martin Vingaard står dog ikke på bar bund. Gennem karrieren er han blevet formet af store – både formelle og uformelle – ledere såsom Kasper Hjulmand, Ståle Solbakken og Jesper Grønkjær for at nævne nogle få. Ikke at han har ført dagbog eller taget noter, men gennem karrieren har han lagret erfaringer fra deres lederskab – på godt og på ondt.

Særligt i FC Nordsjælland udviklede han sig meget som leder. Som en af få erfarne spillere i en ung trup havde han et stort ansvar. En rolle og et ansvar, han både nød og tog på sig.

»Nu kan jeg ikke retfærdiggøre ikke at komme i gang med en uddannelse i forhold til at sidde og se Netflix-serier«

- At se dem udvikle sig fandt jeg totalt inspirerende. På den måde lærte jeg rigtig meget af de mekanismer, for det var jo ikke noget, jeg havde, da jeg spillede i F.C. København. Der var det mere det her elitemiljø, hvor, hvis ikke du er bedre end din direkte konkurrent, så spiller du bare ikke. Der var det ikke vigtigt, om der kom en ung spiller ind eller ej, eller om der blev købt en spiller ej. Det handlede udelukkende om at være i præstationsmiljøet. Og så kom jeg til F.C. Nordsjælland, hvor det var et udviklingsmiljø.

- Det var superfedt. Nu er der mere nogen, der har brug for én, end når man er i et elitemiljø inde i F.C. København, hvor forventningerne er, at du klarer dig selv. Du skal selv kunne byde til. Når du kommer til FC Nordsjælland, hvor der bare står fem U19-drenge og kigger rundt i truppen, så har du et stort ansvar som en del af anførergruppen, som jeg også var det i FC Nordsjælland.

Fandt inspiration i uddannelse

For at få noget teori bag det lederskab, han dels udøvede og dels oplevede, besluttede han sidst i karrieren at læse en ledelsesuddannelse gennem Aarhus Erhvervsakademi. Et fjernstudie, som han påbegyndte i USA og færdiggjorde i Danmark.

- Jeg havde det lidt sådan til sidst; ”nu kan jeg ikke retfærdiggøre ikke at komme i gang med en uddannelse i forhold til at sidde og se Netflix-serier, når vi rejste til udekampe.”

- Så jeg tog fat i Kresten fra Spillerforeningen og Study4player, og vi fik sammen fundet en god vej, hvor jeg kunne tage en ledelses- og kommunikationsuddannelse gennem Aarhus Erhvervsakademi. Og det, syntes jeg, var helt perfekt. Det passede så fint til mig i forhold til de tanker, jeg havde om mig selv, og i forhold til at få noget teori bag.

»Det var en måde, hvor jeg ikke følte, at det hang mig ud af halsen, og jeg ikke havde tid til det«

- Jeg havde et fag hvert halve år, som jeg brugte tre-fire måneder på at læse op til og lave opgaver i. Jeg havde en studievejleder, Thomas, som var på mig i samtlige tre år. Og vi havde et fantastisk samarbejde. Vi skypede, når der var noget, der skulle diskuteres, og han sendte mig opgaver og lektier. Og så havde jeg en eksamen, der foregik på Skype, når jeg skulle afslutte et fag.

- Det var en rigtig god måde at gøre det på, og det var en måde, hvor jeg ikke følte, at det hang mig ud af halsen, og jeg ikke havde tid til det. Tværtimod var det noget, jeg fandt inspiration i og havde lyst til at lave, siger Martin Vingaard.

I den her udsendelse kan du også høre om:

  • Hvad Jesper Grønkjær sagde til Martin Vingaard i bussen efter det katastrofale nederlag mod APOEL
  • Hvordan Martin Vingaard oplevede at studere sideløbende med karrieren
  • Hvorfor Martin Vingaard ikke vil lede som sin træner i Tampa Bay Rowdies
  • Og hvorfor Kasper Hjulmand omvendt er et stort forbillede

Få opdateringer fra os

Bliv opdateret på det seneste omkring Spillerforeningens aktiviteter og det danske fodbold miljø. Få nyheder og annonceringer af events direkte i din indbakke.