Fra 2. division til anfører i eliteserien på fem år

28

Feature28.10.2020

Fra 2. division til anfører i eliteserien på fem år

Udvikling har altid været – og er fortsat – nøgleordet for Mikkel Maigaard, der har taget den utraditionelle vej til fodboldtoppen. »Det er det arbejde, man laver, hvor der ikke er andre, der står og kigger på, der i sidste ende flytter dig de tre-fire procent, der gør, at det er dig, der får chancen og ikke din sidemakker,« mener Maigaard.

Foto: Børre Eirik Helgerud

Af Martin Dons

For bare fem år siden var der ikke meget, der tydede på, at Mikkel Maigaard i dag ville stå som kaptajn for Strømsgodset i den bedste norske række som 25-årig. Dengang løb han rundt og spillede 2. divisions fodbold i Brabrand, efter at han i jagten på fast spilletid havde brudt med barndomsklubben Esbjerg fB.

Men Mikkel Maigaard har aldrig været bange for at gå andre veje. Hans karriere er et vidnesbyrd på, at der ikke kun findes én vej til toppen. Med udvikling for øje i sine klubskifte begyndte fodboldopstigningen i den danske 2. division, gik over Island til den tredjebedste række i Norge, inden han ramte sin position som profil i den norske Eliteserie i dag.

»Du kan ikke bare tage til en udenlandsk klub og forvente, at alt kommer til dig. Der må du også selv tage lidt initiativ. Det er noget, jeg har lært hen ad vejen«

- Jeg føler, at det vigtigste som ung spiller er at få en masse spilletid og komme ud og prøve sig selv af. At byde sig frem og vise, hvad man kan, og så finder du hurtigt ud af, hvad du mangler, og hvad du skal arbejde med.

Sådan er Mikkel Maigaards synspunkt. Og derfor var han heller ikke sen til at gribe muligheden, da den opstod, for at tage til Island og klubben ÍBV Vestmannaeyjar efter kun tre måneder i Brabrand.

- Den beslutning fortryder jeg ikke. Det er måske ikke den bedste fodbold, der bliver spillet på Island, og som midtbanespiller fik man lidt hold i nakken med de lange bolde, men det udviklede mig også i andenboldspillet, som er en af mine forcer i dag. Hvis man ikke var god i andenboldspillet på Island, så fik man sgu ikke bolden som midtbanespiller. Så det var noget, jeg blev meget mere opmærksom på efter den tid, husker Mikkel Maigaard.

På egne ben

Men det var ikke kun det fodboldmæssige, Maigaard udviklede på vulkanøen.

- Det hjalp mig også til at blive lidt mere voksen og stå på egne ben langt væk fra familie og venner. Og så har jeg udviklet mig meget mentalt siden den tid.

»Det arbejde, du laver, når alle kameraerne er væk, er det vigtigste«

- Jeg så det som et step, så jeg kunne tage steppet videre op til Superligaen eller Eliteserien. Når man spiller deroppe, så har man lidt ekstra tid til at gå og træne lidt for sig selv og bruge nogle ekstra timer i styrkelokalet, så det brugte jeg meget af den tid på også.

- Det er det arbejde, man laver, hvor der ikke er andre, der står og kigger på, der i sidste ende flytter dig de tre-fire procent, der gør, at det er dig, der får chancen og ikke din sidemakker. Det arbejde, du laver, når alle kameraerne er væk, er det vigtigste, mener Mikkel Maigaard.

At finde det rette niveau

Da han efter to år havde suget det ud af Island, som opholdet kunne give ham som fodboldspiller, begyndte han at orientere sig efter noget nyt. Bevidst om sine mangler gik han målrettet efter et hold, hvor han kunne bygge på sit offensive spil.

Valget faldt på Raufoss i den norske 2. division. Han var ikke skræmt af, at det ’blot’ var i den tredjebedste række i Norge. For for Mikkel Maigaard var det ikke rækken eller status, der var det afgørende, men derimod spillestil og udvikling.

- Jeg havde ikke så mange præferencer for, hvor det skulle være henne. Det vigtigste for mig var egentlig den spillestil, klubben havde, og hvilke ambitioner de havde. Så jeg kunne se mig selv i det.

- Jeg havde hørt meget om Raufoss og kendte nogle, der havde spillet i Norge, som snakkede om, at Raufoss spillede god, offensiv fodbold, og de var på daværende tidspunkt et tophold i 2. division, så der ville være rig mulighed for at få en masse offensive situationer, hvor man kunne udvikle sig. Og det var ligesom det, jeg følte, jeg havde mest brug for, lyder analysen fra Mikkel Maigaard.

Foto: Børre Eirik Helgerud

Foto: Børre Eirik Helgerud

- Jeg kunne godt havde fået noget i 1. division i Norge, men så spillede du måske på et bundhold, og så ville jeg måske ikke få lige så frie tøjler til at udvikle mine offensive kvaliteter, som jeg kunne i 2. division for Raufoss.

- Jeg føler altid, jeg har været ret god til at se langsigtet på tingene. Det kan godt være, jeg kunne havde hentet lidt flere penge, hvis jeg var taget til 1. division, men jeg synes, man skal se på det lidt længere perspektiv, hvis man skal få mest ud af det.

Og i et retrospektivt lys var det da også den helt rigtige beslutning, som Maigaard tog. Han bragede igennem og fik – vigtigst af alt – bygget på sine offensive kompetencer.

- Det var superfede og lærerige år. Jeg kom ind i en meget ung trup, hvor jeg skulle tage en del ansvar, selv om jeg var helt ny. Vi spillede offensivt fodbold og scorede vel flest mål i ligaen det første år. Og det er klart, så har man mulighederne for at udvikle sine offensive kvaliteter lidt mere. Så det var en rigtig god tid.

Du har selv et ansvar

Uden for banen blev det også en god oplevelse. Menneskeligt faldt den unge dansker til i klubben og byen.

- Jeg havde det rigtig fedt. Jeg kom ind i en god gruppe af mennesker i klubben. Selv om Raufoss er lille by og ikke er det fedeste sted at bo i Norge – det er halvanden time fra Oslo – så var der så godt et fællesskab der, at man følte, at det var en lille familie. Så jeg havde det rigtig godt der.

Men fællesskabet og det sociale liv kommer ikke af sig selv, når man rejser ud. Men har selv et ansvar for at opsøge det, mener Maigaard.

- Du kan ikke bare tage til en udenlandsk klub og forvente, at alt kommer til dig. Der må du også selv tage lidt initiativ. Det er noget, jeg har lært hen ad vejen, siger midtbanespiller, der selv forsøgte at få en ugentlig middagsaftale i kalenderen med holdkammerater og danne en kortklub for at sit sociale behov stillet.

Og det har stillet kravet til Maigaard som menneske.

- Jeg tror, at det sted, jeg har udviklet mig mest i de fire og et halvt år, jeg har været ude nu, er som menneske. Man møder en masse nye mennesker, og man skal åbne sig op og byde på sig selv, og det er hvert fald noget, jeg har udviklet meget, siden det første år, hvor jeg tog til Island.

Der skal være perspektiv

I den første sæson i Raufoss rykkede holdet op, og efter bare et år i klubben blev Mikkel Maigaard viceanfører. Med endnu en god sæson i bagagen meldte interessen fra større adresser sig. Og den plan, som Mikkel Maigaard havde lagt med sit skifte til den tredjebedste række, var ved at blive en realitet.

Det blev det helt konkret i sommeren 2019, hvor de norske mestre fra 2013, Strømsgodset, hentede ham.

- Det var ikke sådan, jeg tænkte, at hvis en hvilken som helst klub fra Eliteserien var kommet, så havde jeg helt sikkert sagt ja. Der skulle være noget perspektiv i det.

Og det var der i Strømsgodset, og dermed fulgte Maigaard samme plan, som han har gjort gennem hele sin karriere. Han skulle kunne se udvikling i skiftet.

- Jeg synes ikke, jeg har taget for store step, hvor man måske kan komme til at sidde på bænken i et halvt år. Det har været mit mål at komme til en klub, som passede til mig niveaumæssigt, så jeg kunne tage det næste step derfra. Så er jeg altid gået ind i det med en 100 procent indstilling og taget spillestilen til mig, forklarer han.

»Det er bare en fed klub at være i, og jeg føler også, jeg har taget niveauet og spillestilen til mig ret hurtigt, hvilken også har gjort, at Henrik har kunnet stole på mig. Det har måske også gjort, at jeg er blevet anfører«

Strømsgodsets danske cheftræner Henrik Pedersen sendte en masse videoklip til Mikkel Maigaard, og midtbanespillerne var overbevist og kunne se sig selv i spillestilen.

- Han fortalte lidt om sine planer her i Strømsgodset, og hvilken rolle jeg skulle have i det. Og det lød meget interessant. Så der fik han egentlig overbevist mig om det, siger Mikkel Maigaard, der i sommer - efter kun ét år i klubben - blev udnævnt til anfører.

- Jeg har fået meget tillid fra Henrik fra dag ét, og han har stor andel i min udvikling både som spiller og menneske. Han har altid troet på mig. Det er bare en fed klub at være i, og jeg føler også, jeg har taget niveauet og spillestilen til mig ret hurtigt, hvilken også har gjort, at Henrik har kunnet stole på mig. Det har måske også gjort, at jeg er blevet anfører, siger Maigaard, hvis ambitionsniveau ikke er svækket, selv om han er nået langt.

- Nu vil jeg gerne udvikle mig mere i Strømsgodset og blive en profil i ligaen, så jeg kan tage det næste step lidt længere sydpå, lyder det fra 25-årige Mikkel Maigaard.

Foto: Børre Eirik Helgerud

Foto: Børre Eirik Helgerud

Få opdateringer fra os

Bliv opdateret på det seneste omkring Spillerforeningens aktiviteter og det danske fodbold miljø. Få nyheder og annonceringer af events direkte i din indbakke.