14

Artikel14.1.2016

FIFPro og Spillerforeningen lancerer #GameChangers

Globalt initiativ skal promovere bæredygtig og inkluderende vision for fodboldsporten.

Af Spillerforeningen

FIFPro, den internationale spillerforening, der repræsenterer mere end 65.000 professionelle fodboldspillere verden over, lancerer i dag initiativet #GameChangers, der skal skabe dialog om en mere bæredygtig vision for fodboldsportens fremtid.

Initiativet, der er støttet af alle FIFPros medlemsorganisationer over hele verden, skal adressere den ledelsesmæssige krise, som har undermineret professionel fodbolds image.

For til trods for, at omsætningen i fodbold er steget markant, så fortsætter den sportslige og økonomiske kløft mellem de rigeste og fattigste klubber med at vokse. Det er på samme tid ikke lykkedes at udvikle velafbalancerede og effektive ledelsesstandarder, som har kunnet holde trit med den økonomiske fremgang.

Her 20 år efter Bosman-dommen, har FIFPro sat sig som mål at tackle den ulighed og de uretfærdigheder, som alt for mange spillere oplever til daglig.

- Vi oplever desværre en kæmpe stor ulighed i fodboldens verden, hvor få stærke aktører sætter dagsordenen og udnytter systemet. Samtidig er forholdene for alt for mange spillere og klubber rundt om i verden under al kritik, og det skal vi have ændret. Vi er nødt til at handle nu, hvis ikke fodbolden skal ødelægge sig selv indefra, siger Mads Øland, direktør i Spillerforeningen og bestyrelsesmedlem i FIFPro.

Theo van Seggelen, Generalsekretær i FIFPro, siger:

- Vores industri står i dag overfor udfordringer med utilstrækkelige ledelsesstrukturer, der har medført, at uhensigtsmæssige kommercielle interesser har kunnet stortrives. Og ledelsesstrukturer, som samtidig har svigtet at opføre sig ansvarligt og beskytte spillere, klubber og fans. Det er på tide at få ændret tingene.

Det nuværende og fejlslagne transfersystem er det seneste symptom på manglende og dårlig ledelse inden for fodboldens øverste instanser. Transfersystemet fejler i forhold til målet om at redistribuere pengene hele vejen ned gennem fodbolden pyramide. I stedet er der skabt et system, der fordrer økonomisk spekulation og ikke tager hensyn til spillernes rettigheder. Det har samtidig også ført skadelige sideeffekter med sig, lige fra 3.partsejerskab af spillere og trafficking af ungdomsspillere til spekulation i frikøbsklausuler og transferindtægter.

Målet med #GameChangers er at hjælpe spillere, klubber, fans og andre interessenter med at skabe en mere bæredygtig fodboldsport for alle.

- Alt for længe har FIFA, nationale forbund og klubber ignoreret alle disse problemer. #GameChangers er et vendepunkt. Det er tid til at handle målrettet og samarbejde med alle interessenter om at udvikle en ambitiøs vision for spillets fremtid, der er baseret på kollektive aftaler mellem spillernes og klubbernes organisationer. Vi har brug for et system, der er fair og imødekommer behovene i moderne fodbold, siger Theo van Seggelen.

Lanceringen af #GameChangers er resultatet af grundige analyser af de mange problemer, som fodboldsporten i flere år har kæmpet med, og af fodboldindustriens manglende fremskridt i forhold til at tage fat om roden på alle disse problemer.

FIFPro contact:
Andrew Orsatti
a.orsatti@fifpro.org

Om FIFPro
FIFPro er den internationale repræsentant for alle professionelle fodboldspillere og har mere end 65.000 medlemmer inden for både kvinde- og herrefodbold. FIFPro har pt. 58 nationale spillerforeninger som medlemmer.

Få opdateringer fra os

Bliv opdateret på det seneste omkring Spillerforeningens aktiviteter og det danske fodbold miljø. Få nyheder og annonceringer af events direkte i din indbakke.