En fodboldspillers paradoks

23

Feature23.4.2020

En fodboldspillers paradoks

Han har frygtet at komme til at stå bagerst i køen. Derfor forbereder Søren Christensen sig på livet efter fodbold. Men det har taget ham flere år at blive klar til at tage det skridt.

Af Michael Hehr

- Jeg synes bare, at der var et eller andet dér, jeg havde lyst til at sige.

Det er 33-årige Søren Christensen, der har noget på hjerte.

- For jeg ved, det er noget, der ligger mange på sinde, og det er sådan en ting, der svæver lidt. Vi ved jo, det ikke varer for evigt, fortsætter han.

Nykøbing FC’s erfarne midtbanespiller taler om fodboldkarrieren – og det liv, der venter på den anden side. Et kapitel, han ikke har taget hul på endnu, men som han er ved forberede sig på.

- Fodboldverdenen er lidt en usikker verden. Men også en fantastisk verden. Det er jo det, der er med den. Det er en fed verden med så mange fede ting. Så jeg har også et ønske om at tage nogle ting med mig videre ind i en ny virkelighed, siger han med henvisning til de kompetencer, han igennem fodboldkarrieren har tilegnet sig.

»Hvis du deler dine overvejelser med andre, sætter du automatisk nogle nye i gang. Det handler om at være åben for at udvide sin horisont«

Risikerer at stå bagerst i køen

Karrierestoppet kommer før eller siden. Det er fælles for alle professionelle fodboldspillere. Men vejen dertil er individuel. I Søren Christensens tilfælde har livet efter fodbold luret under overfladen i nogle år, men det er først noget, han for alvor er begyndt at rykke på for nyligt.

- Der er jo et paradoks. Det giver god mening at uddanne sig sideløbende med fodboldkarrieren, men omvendt har jeg også syntes, det har været svært ikke at skulle dedikere alt, hvad jeg havde, til fodbolden.

Midtbanespilleren med en fortid i FC Nordsjælland og Haugesund har mest af alt gjort det sidste. Viet sit fokus og sin energi til fodbolden. Men i takt, med at karrierestoppet har nærmet sig, har han trukket veksler på bekendtskaber i og omkring fodboldmiljøet.

- Det, jeg har gjort, er at søge råd og vejledning hos de mennesker, jeg har været i berøring med i løbet af min fodboldkarriere. Mennesker, som jeg vidste, ikke kun kendte mig som fodboldspiller, men som også kendte mig som person. Det hjalp mig med at indsnævre, hvilke kompetencer jeg skulle arbejde videre med.

- Hvis du deler dine overvejelser med andre, sætter du automatisk nogle nye i gang. Det handler om at være åben for at udvide sin horisont. Og jeg har oplevet, at alle er glade for at blive spurgt, fordi der er rigtig mange der har – eller har haft – de overvejelser, som jeg gør mig. Nogen har brugt 4player, andre har ikke. Der er mange veje ud.

- På mange måder har vi den praktiske erfaring, men teorien mangler jo. Og vi kommer til at stå bagerst i køen, hvis vi ikke formår at bruge vores kompetencer, fordi vi konkurrerer med nogen, der har relevante uddannelser. Så alene refleksionen er værdifuld. Det handler om at få sat gang i tankerne. Det i sig selv er et stort og vigtigt skridt, understreger han.

Modvægt til intens fodboldverden

For Søren Christensens vedkommende har de mange overvejelser og snakke modnet ham. For det var ikke, fordi han ikke kendte til 4players Karriereskifteseminar, muligheden for fleksible uddannelser eller de mange andre muligheder, 4player har at tilbyde. Han var bare ikke modtagelig over for

dem. Ikke før nu.

»Man skal gøre sig det klart, at selvom vi tager en masse unikke kompetencer med os videre fra fodboldkarrieren, så er vi nødt til at gøre os tanker om, hvordan vi kan bruge dem«

- Det, 4player gør, er megafedt. Der er mange spændende tiltag og arrangementer, men man er mere modtagelig over for dem, når man er længere i sin egen proces. Det var i hvert fald vejen for mig.

- Nu er jeg et sted, hvor jeg tror, det kan gøre mig noget godt at have noget ved siden af. Og det er jeg egentlig stor fortaler for, at man altid har. Altså noget, der trækker i den anden retning for bedre at kunne håndtere fodboldverdenen, som er meget intens. Der har jeg så bare gjort andre ting og haft andre interesser. Nu er det så blevet et studie, og det er jeg megaglad for, fastslår Søren Christensen.

Han er netop begyndt på faget coaching hos Copenhagen Coaching Center, der er en af 4players uddannelsespartnere. En beslutning, han er glad for.

- Jeg synes, jeg har en masse ting med fra min fodboldkarriere, som jeg gerne vil bringe i spil. Det er blandt andet nogle erfaringer om det mentale spil, der er i fodbold, og det har jeg altid syntes, var meget spændende.

Og det er dét, det handler om. At finde ud af, hvordan man kan bringe de kompetencer, man unægtelig tilegner sig i løbet af en professionel fodboldkarriere, i spil.

- Man skal gøre sig det klart, at selvom vi tager en masse unikke kompetencer med os videre fra fodboldkarrieren, så er vi nødt til at gøre os tanker om, hvordan vi kan bruge dem. Og hvordan vi hver især kan se os selv omsætte dem i en virksomhed, i fodboldverdenen, eller hvor det nu kan være.

Få opdateringer fra os

Bliv opdateret på det seneste omkring Spillerforeningens aktiviteter og det danske fodbold miljø. Få nyheder og annonceringer af events direkte i din indbakke.