10

Spiller til Spiller10.6.2021

56: Dommerformanden forklarer #5: 66 kampafgørende fejl blev korrigeret af VAR

Play button

Sidste fløjt har lydt i Superligaen, og det betyder også, at der er sat punktum for den første sæson med VAR i Danmark. I den her udgave af ’Dommerformanden forklarer’ evaluerer vi sæsonen med VAR-brillerne på.

Lyt og abonnér: Spotify, Apple Podcast, Soundcloud

Play button
00:00
Sound

66 interventioner.

Så mange kampafgørende fejl er blevet korrigeret af VAR i den første sæson med VAR i Danmark.

- Det er altså hele 66 kampafgørende fejl, der er korrigeret i den her sæson. Det er rigtig mange, og det er helt klart noget, der efter min bedste vurdering har ændret på tabellens slutstilling. Lige såvel som vi også kan se i den sidste kamp, at det nok også ændrer på, hvem der kommer ud og spiller i Europa.

Det siger dommerformand Michael Johansen i vores seneste udgave af podcastudsendelsen ’Dommerformanden forklarer’.

På niveau med Champions League

På forhånd var forventningen, at man ville ramme et sted mellem 60 og 70 interventioner i den første sæson med VAR i Superligaen.

- Vi har 193 kampe, så de her 66 interventions er cirka én i hver tredje kamp. Det er fuldstændig det samme, som vi kan se til World Cup i Rusland i 2018. Vi ser det i de seneste tal fra Champions League, og vi ser det i Italien. De har 346 kampe med 106 interventions - igen hver tredje kamp, selv om de er fuldtidsprofessionelle. Så der er et eller andet magisk tal, som går igen.

Dommerformanden mener, at en korrigering i hver tredje kamp er et acceptabelt niveau.

- Dommerne gør det bedste, de kan på banen. Vi ser bare det tal gå igen, så ja det er acceptabelt. Jeg vil være ked af det, hvis vi lå langt væk fra det, vi ser internationalt, for så er det et udtryk for, at vi har for mange fejl på banen. Jeg tror, hvis vi ligger lavere, så var det nok også et udtryk for, at VAR havde overset for mange, så vi lander på det berømte tal, så ud fra den betragtning er det forventeligt og dermed også acceptabelt, siger Michael Johansen.

Om dét tal kan komme længere ned, er svært at spå om, mener Johansen.

- Det er rigtig svært at sige. Jeg kan sige, hvad tilgangen er, og det er, at vi bliver ved med at træne dommerne endnu mere på banen. Vi må aldrig glemme, at dét er det vigtigste. Det er, at dommerne på banen bliver endnu stærkere. Og bare de sidste to år, hvor jeg har været med i det her forløb, kan jeg se en enorm udvikling på de dommerfaglige præstationer.

Vil halvere tidsforbruget

En af de ting, der gennem sæsonen er blevet flittigt diskuteret, er VARs tidsforbrug. Det er nu gjort op, hvor lang tid VAR i gennemsnit har brugt på sine kendelser.

- Når vi gør hele sæsonen op, så har vi brugt 84 sekunder i snit pr. kamp. Det er acceptabelt og forventeligt. Vi ligger på den tid, vi havde regnet med. Når vi kigger på interventions, der hvor vi skal have korrigeret en kendelse, bruger vi i snit på hele sæsonen 93 sekunder, fortæller Michael Johansen.

- Kigger vi på foråret alene, har vi skåret lidt over 20 sekunder af på interventions. Den er nede på 71 sekunder nu. Det er en rigtig flot tid på interventions. Den ligger faktisk på det, man kunne se til World Cup.

Men målet er at halvere den tid, som blev brugt i VARs debutsæsonen.

- Hvis vi kigger på, hvor vi skal ligge på den samlede tid, hvor vi står og venter på VAR, der skal vi ned på omkring 40 sekunder i snit pr. kamp. Og der ligger vi trods alt noget højere pt., fordi det er den første sæson. Så jeg tror, ud på tredje sæson vil vi se nogle rigtig attraktive tider, der gør, at vi stort set ikke bemærker VAR, og når vi har med VAR at gøre, så er det på hovedbegivenhederne, og vi har en forventning om, at VAR går ind og hjælper os, som alle er interesserede i, når der er noget kritisk, som er overset, siger Michael Johansen.

I evalueringen kommer det også frem, at VAR har lavet 15 fejl i sæsonen. Hør, hvordan dommerformanden forholder sig til det antal fejl i udsendelsen.

  • Hvorfor dommeren som hovedregel ikke tjekker sin VAR-skærm under en skade
  • Hvor mange straffespark VAR har dømt i sin første sæson
  • Hvordan dommerformanden forholder sig til antallet af VAR-fejl
  • Hvad forventninger til VAR er i sæson to

Få opdateringer fra os

Bliv opdateret på det seneste omkring Spillerforeningens aktiviteter og det danske fodbold miljø. Få nyheder og annonceringer af events direkte i din indbakke.