01. 02. 2022

64: Kortegaards rutsjebane: Kræft, bodegature og de to famøse Brøndby-kampe

PODCAST: Karrieren startede med Hamréns havregrød i AaB. Den sluttede på grund af kræft. Undervejs har Thomas Kortegaard været med i to historiske slag mellem AC Horsens og Brøndby IF, været en del af den kammeratlige kultur i AC Horsens og oplevet massefyringer, fordi han og holdkammeraterne ikke kunne ramme hinanden på banen.

AF MICHAEL HEHR

- Det var den her rå tilgang til konsekvens. Succes eller fiasko.

Thomas Kortegaard husker tydeligt kampen – eller retteligt kampene – mod Brøndby IF. Historiske kampe, der både på grund af deres dramatiske forløb og enorme betydning har skrevet sig ind i dansk fodbolds kollektive hukommelse.

For Thomas Kortegaard er kampen i 2013, hvor AC Horsens og Brøndby IF i sidste spillerunde mødtes i en direkte duel om overlevelse, billedet på, hvordan fodboldtilværelsen i yderste konsekvens opleves. En tilværelse, han bedst kan beskrive som en rutsjebane.

- Det ene øjeblik løber man med armene oppe over hovedet og er lykkelig for, hvordan det går, og det næste øjeblik går du og hænger med mulen og er ikke den bedste version af dig selv som menneske. Det er jo fodboldtilværelsen, siger Thomas Kortegaard i vores podcast, ’Spiller til Spiller’.

Rød, hvid og gul i hjertet

Thomas Kortegaards professionelle fodboldkarriere tog sin begyndelse i Aalborg. En tid, der – selvom den sammenlignet med de 12 år i AC Horses – ikke fylder meget på fodbold-cv’et, men som var med til at forme Kortegaard som fodboldspiller.

- Jeg er taknemlig over, at jeg fik min fodboldopdragelse i Aalborg. De fik gjort det klart, hvad det kræver at leve af at spille fodbold, og hvilken indgangsvinkel man skal have til livet.

Dengang hed træneren Erik Hamrén. Og den svenske træner, der er notorisk kendt for sin havregrød, skubbede til billedet af, hvad det vil sige at være professionel fodboldspiller. At man, som Kortegaard udtrykker det, ’kan gå længere end bare at tage sine fodboldstøvler på og gå ind over kridtstregerne’.

Bare sidde og hygge os, drikke kaffe, og gøre klar til at man skulle ud at træne ved at rafle, grine og fortælle røverhistorier. Den her kammeratlige atmosfære bed virkelig på mig

Det virker barokt ud fra nutidens idealer og opfattelse af, hvad erhvervet som professionel fodboldspiller indebærer, men dengang var det ifølge Kortegaard skelsættende, at man eksempelvis spiste flere måltider i klubben. Og at det ikke var tilfældigt, hvad der røg indenbords.

- Det, kombineret med den her individuelle sparring man havde med Poul Erik Andreasen, som jo er et leksikon i fodboldens ABC, gjorde, at man var godt klædt på til at tage udfordringen op i forhold til de næste år, der lå foran mig.

Han vidste det ikke, da han fik superligadebut for AaB i 2004. Men de år, Hamrén og Andreasen forberedte ham på, skulle vise sig at udspille sig i AC Horsens.

Raflebægre, røverhistorier og Bilkas Bistro

Han skulle bare have været der i to år. Han så det som et skridt ned i jagten på en fast rolle på holdet og kontinuerlig spilletid. Han ville »være én, man regnede med.«

Men to år endte altså med at blive til 12. For hver gang, kontrakten var ved at udløbe, spurgte Thomas Kortegaard sig selv, om han hellere ville noget andet. Og hver gang var svaret det samme.

- Jeg skulle være der i to år, og så skulle jeg videre. Og så blev jeg grebet af den her stemning

- Det var en mindre klub, som skulle slå på nogle andre dyder. I Aalborg blev der taget rigtig godt hånd om os unge spillere, men det var et elitemiljø, og det var nogle rigtige dygtige spillere, der var deroppe, hvor styrken i Horsens var noget andet.

- Vi kunne sidde, mellem to træningspas, 12 mennesker og rafle i det samme spil. Bare sidde og hygge os, drikke kaffe, og gøre klar til at man skulle ud at træne ved at rafle, grine og fortælle røverhistorier. Den her kammeratlige atmosfære bed virkelig på mig. Og det er dét, Horsens kan. Det er fællesskabet, der skal bringe resultaterne på fodboldbanen, fortæller Thomas Kortegaard.

I AaB dikterede cheftræneren diæten. Og den blev tilberedt af ham eller andre ansatte i klubben. I AC Horsens fik de mad fra Bilkas Bistro. Et billede på, hvordan rammerne men også livet i de to klubber adskilte sig.

Jeg havde jo alt. Jeg manglede ikke en skid, og det eneste, der kunne ramme mig, det var jo sådan noget der. Og der faldt korthuset for mig

Det blev Thomas Kortegaard ikke mindre seriøs eller ambitiøs af. Eller professionel for den sags skyld. Det var bare andre vilkår. AC Horsens skulle dyrke noget andet, og det gjorde de.

- Når man er i Horsens, så ved man godt, at man ikke skal leve på, at der er en, der laver et eller andet lækkert og så scorer. Det sker engang i mellem, bevares, men vi skal leve af, at vi vil hinanden, og at jeg vil løbe de der ekstra sure meter for dig.

- Hvis vi havde vundet en superligakamp en søndag, så ringede Søren Jochumsen til en kontakt, han havde, og så gik vi ned og fik en øl bagefter og hyggede os. Fik åbnet et værtshus, og så sad vi der og raflede, drak to øl og tog hjem og op at træne dagen efter.

Kulminationen blev starten på nedturen

Der sker noget på 12 år. Med tiden var Bilkas Bistro passé. Det samme var samkørslen til det lokale fitnesscenter, når der skulle styrketrænes. Klubben udviklede sig, og det gjorde transferstrategien også. Det skete på bekostning af fællesskabet,

- Det forsvandt lidt, og den her professionalisme kom mere og mere ind i klubben.

Men det gjorde også, at AC Horsens – med Thomas Kortegaards ord – »spillede noget af det bedste fodbold« i hans tid. Præstationer, der kulminerede med en fjerdeplads og en pokalfinale i ’12.

Sæsonen efter deltog AC Horsens for første gang i en europæisk turnering, nemlig Europa League. Her ekspederede ’De Gule’ – blandt andet på to mål af Kortegaard – Elfsborg ud af turnering, før de selv måtte samme vej efter en gedigen 5-0-afklapsning af Sporting Lissabon, hvor Kortegaard nettede i eget mål.

I Superligaen pegede pilen i én retning. Det blev tydeligere og tydeligere i takt med, at sidste runde nærmede sig. Det endte som bekendt med en direkte kamp om nedrykning mod de dengang tidobbelte danmarksmestre fra Brøndby IF. En kamp, Lebogang Phiri afgjorde dybt inde i dommerens tillægstid, og som sendte Kortegaard og co. tilbage i den næstbedste række.

- Året efter kæmper vi for at rykke op i 1. division. Og gør det ikke. Og så faldt korthuset. Klubben var jo i ruiner, fortæller Kortegaard.

Kræften kostede karrieren

Med flere end 300 førsteholdskampe har Thomas Kortegaard haft mange store oplevelser. Kampe, der har gjort indtryk på ham. Og som sidder i ham den dag i dag. De to famøse kampe mod Brøndby IF er nogle af dem.

Men den vigtigste kamp var uden for banen. Nemlig kampen mod den modermærkekræft, Thomas Kortegaard vandt.

Et sygdomsforløb, som han ikke negligerer, men som han alligevel har et stort ønske om at nedtone, fordi Kortegaards forløb – sammenlignet med mange andre kræftramtes ditto – var mildt. Også selvom det var den direkte årsag til, at han måtte indstille karrieren.

Der var Anne og Spillerforeningen rigtig gode til at følge de her ting til dørs

- Starten på slutningen for mig var, at jeg fik konstateret kræft, forklarer Thomas Kortegaard, der blev meget overrasket, da han fik diagnosen.

- Jeg stod et udødeligt sted. Man lever stadig fodboldtilværelsen, som er ens drømmetilværelse, og har en hustru, som er nogenlunde glad for én, og to dejlige børn. Og så fik jeg den diagnose ud af det blå. Det kom meget bag på mig, men det var jo sandheden og virkeligheden, jeg stod i.

- Jeg havde jo alt. Jeg manglede ikke en skid, og det eneste, der kunne ramme mig, det var jo sådan noget der. Og der faldt korthuset for mig.

Men som sagt var det et mildt forløb. Kræften var væk efter første operation.

- Den vej rundt har jeg ikke frygtet, at jeg skulle dø. Det er jo en kræftform, som har gode overlevelseschancer, hvis man opdager det i tide. Og der var jeg en mellemting.

Spillerforeningen i ryggen igen

Igennem karrieren har Thomas Kortegaard aktivt benyttet sit medlemskab i Spillerforeningen. Fra den første kontrakt, uddannelsesrådgivning under karrieren, juridisk hjælp i forbindelse med feriepengesagen og senest til hjælp med at forfølge diverse forsikringer i kølvandet på karrierestoppet.

- Det er jo virkelig noget juridisk tovtrækkeri, hvor man tænker; ’hvordan fanden…’. Der var Anne (Jakobsen, chefjurist i Spillerforeningen, red.) og Spillerforeningen rigtig gode til at følge de her ting til dørs, siger Thomas Kortegaard om juridisk bistand til at forfølge overenskomstens forsikringer.

Thomas Kortegaard går i detaljer med det hele i den her udgave af Spillerforeningens podcast, ’Spiller til Spiller’, hvor du kan høre:

  • Hvordan en misset oprykning krævede ni fyringer og en lønnedgang på 40 procent
  • Hvordan Thomas Kortegaard oplevede optøjerne i kølvandet på 2-2-kampen mod Brøndby, hvor begge hold blev spærret inde i deres respektive omklædningsrum
  • Hvordan Thomas Kortegaard opdagede og reagerede på sin kræftdiagnose
  • Og hvordan Thomas Kortegaard forsøger at finde en ny passion efter fodboldkarrieren

Du finder ’Spiller til Spiller’ i Apple Podcast, på Spotify, eller hvor du foretrækker at lytte til podcast.

Tilbage

EPISODER

22.09.2022

76: Hvorfor skulle FC Midtjylland spille i vanvittig varme?

LÆS MERE
15.09.2022

75: Sådan arbejder vi med den gode vej ud af fodbold

LÆS MERE
15.07.2022

74: Lukas skiftede til Sassuolo som 16-årig

LÆS MERE
11.07.2022

73: Mortens vej til landsholdsudtagelsen, han helst er fri for at tale om

LÆS MERE
07.07.2022

72: Signe ved, hvor langt der er fra Hjørring til Paris

LÆS MERE
01.07.2022

71: »Jeg skulle bare på Herrelandsholdet, da jeg var lille«

LÆS MERE
23.06.2022

70: På et klubbesøg fandt Allan og Patrick ud af, at den var helt gal i Jammerbugt FC

LÆS MERE
29.04.2022

69: Dommerformanden forklarer #7: Special med lytterspørgsmål

LÆS MERE
10.03.2022

68: Salquist står ikke længere i vejen for sig selv

LÆS MERE
04.03.2022

67: #FodboldtrøjeFredag: Til kamp mod kræft

LÆS MERE
24.02.2022

66: Viktor Ankers kamp mod kræft

LÆS MERE
18.02.2022

65: Dommerformanden forklarer #6: Tiden skal ned, og tynde straffespark udryddes

LÆS MERE
01.02.2022

64: Kortegaards rutsjebane: Kræft, bodegature og de to famøse Brøndby-kampe

LÆS MERE
21.01.2022

63: Simons sindssyge år

LÆS MERE
05.01.2022

62: Højbjerg om sommerens mentale rutsjebanetur: Meget heftigt som spiller og som menneske at opleve

LÆS MERE
20.12.2021

61: Mæhles himmelflugt: Fra træningsspiller til folkeeje

LÆS MERE
25.11.2021

60: Mikkel Rygaards vej ud af polsk kaos

LÆS MERE
21.10.2021

59: Emil Scheel jagter vejen gennem endnu et nåleøje

LÆS MERE
05.10.2021

58: To hjerteanfald kostede Frederik Møller karrieren: »Jeg troede, jeg skulle dø«

LÆS MERE
18.08.2021

57: Mads Bech Sørensen om udlandsskifte, ensomhed og succes

LÆS MERE
10.06.2021

56: Dommerformanden forklarer #5: 66 kampafgørende fejl blev korrigeret af VAR

LÆS MERE
26.05.2021

55: Mattsson er suveræn vinder af Årets Profil i 1. division i sin comebacksæson

LÆS MERE
20.05.2021

54: Lynets skyggeside: Simon Richter tilsidesatte sig selv og egne behov

LÆS MERE
12.05.2021

53: Dommerformanden forklarer #4: Korrekt AaB-offside giver ikke Premier League-tilstande i Danmark

LÆS MERE
27.04.2021

52: Fede faciliteter, psykologsamtaler og gode råd om udlandsskiftet

LÆS MERE
16.04.2021

51: Dommerformanden forklarer #3: Derfor blandede VAR sig ikke ved omdiskuteret straffespark

LÆS MERE
30.03.2021

50: Dommerformanden forklarer #2: Hak i bedømmelsen ved VAR-hjælp og Sannehs indiskutable udvisning

LÆS MERE
26.03.2021

49: Jakob Busk var bare en 20-årig dreng, da hadbeskederne væltede ind

LÆS MERE
18.03.2021

48: Har modbevist kritikerne: Derfor lykkes Damsgaard i Sampdoria

LÆS MERE
11.03.2021

47: Dommerformanden forklarer #1: Det skal du vide om VAR

LÆS MERE
08.03.2021

46: Der er stadig noget at kæmpe for i dansk kvindefodbold

LÆS MERE
05.03.2021

45: Sådan arbejder Nicolai Larsen med det mentale

LÆS MERE
15.02.2021

44: Det hele havde været meget nemmere, hvis Mikkel Rask havde læst dengang

LÆS MERE
09.02.2021

43: Hun troede, det var en fejl – fire år senere var landsholdsspiller optaget på Harvard

LÆS MERE
08.02.2021

42: Mads Emil Madsen er bedre end nogensinde, men fodbold må ikke fylde det hele

LÆS MERE
04.02.2021

41: Sofies plan går i opfyldelse

LÆS MERE
04.02.2021

40: Krykker, comeback og landsholdsdebut: 2020 bød på lidt af hvert for Wind

LÆS MERE
07.01.2021

39: Kasper Schmeichel om at savne fans, latterlige statistikker og en stærk fodboldnation

LÆS MERE
06.01.2021

38: En samtale med (en af) verdens bedste fodboldspiller(e)

LÆS MERE
04.12.2020

37: Undgik depressionens sorte hul: »Der skulle jeg ikke ned igen«

LÆS MERE
22.11.2020

36: Ramt af lynet: Richters vej tilbage til livet

LÆS MERE
10.11.2020

35: Iværksætterdrøm udfylder tomrum for to tidligere holdkammerater

LÆS MERE
23.10.2020

34: Kevin Bechmann Timm mistede sin far otte timer efter sin superligadebut

LÆS MERE
21.10.2020

33: Vindermentalitet er gået i glemmebogen, mener EM-guldvinder

LÆS MERE
06.10.2020

32: Martin Vingaard om lederforbilleder, karrierestop og at være nybegynder i sin egen verden

LÆS MERE
19.09.2020

31: Portræt af mennesket og fodboldspilleren Erik Sviatchenko

LÆS MERE
05.09.2020

30: Jakob Poulsen om at gribe chancerne, sit farvel i FCM og drømmen om at gå trænervejen

LÆS MERE
28.08.2020

29: Drømmemål, fragtet undercover fra stadion og en opringning fra Klopp

LÆS MERE
10.07.2020

28: Erik Sviatchenko og Svend Graversen efterspørger bedre baner

LÆS MERE
19.06.2020

27: Andreas Skov Olsens vej fra karrierestop til Serie A

LÆS MERE
05.06.2020

26: Forfulgt af angst fra ungdomstiden i FCK til karrierestoppet i Fremad Amager

LÆS MERE
13.05.2020

25: Bolden ruller på Færøerne: »Alle var helt oppe at køre«

LÆS MERE
28.03.2020

24: Fanget i uvished og undtagelsestilstand i Peru

LÆS MERE
25.03.2020

23: Midtbanetalent producerer beats til amerikanske rappere

LÆS MERE
04.03.2020

22: Line Røddik endte i intetheden

LÆS MERE
15.10.2019

21: Ude i kulden i barndomsklubben: »Det har bare været vanvittigt hårdt mentalt«

LÆS MERE
15.10.2019

20: Væltede efter hvert fjerde skridt: Hjernerystelse sendte Jakob Hjorth ud i sit livs kamp

LÆS MERE
05.06.2019

19: Det er jo nørderi på meget højt plan

LÆS MERE
21.05.2019

18: Natten i ambulancen ændrede det hele

LÆS MERE
22.03.2019

17: Würtz stopper karrieren: Manden med flest superligakampe takker af

LÆS MERE
20.03.2019

16: Den total nedsmeltning førte til exit

LÆS MERE
11.03.2019

15: En truende præsident, hans lakaj og de manglende konvolutter

LÆS MERE
01.03.2019

14: Jens Jessen kæmper stadig røven ud af bukserne

LÆS MERE
21.02.2019

13: ARBEJDSGIVERNE STÅR IKKE I KØ, BARE FORDI DU HAR SPILLET FODBOLD

LÆS MERE
09.12.2018

12: Konkursen: Da lyset blev slukket i FC Vestsjælland

LÆS MERE
06.12.2018

11: Mit fodboldliv med skader, glædestårer og tomrum

LÆS MERE
25.10.2018

10: Bisps indre kamp: De forbudte tanker om karrierestoppet

LÆS MERE
18.10.2018

09: Simon Skou Jakobsen – I Superligaens skygge

LÆS MERE
14.06.2018

08: VM-special: Jesper Grønkjærs farvel til landsholdet

LÆS MERE
07.06.2018

07: VM-special med Thomas Helveg: Exit var et antiklimaks ud over alle grænser

LÆS MERE
17.05.2018

06: VM-special med Martin Jørgensen: Jeg talte ikke med min træner i Italien

LÆS MERE
03.05.2018

05: Christian Poulsen, Morten Levinsen og Rasmus Haagensen om (tab af) identitet

LÆS MERE
02.05.2018

04: Elitefodbold bygger på en kultur, der gør mennesker syge

LÆS MERE
19.04.2018

03: Jens Gjesings bratte karrierestop og livet efter fodbold

LÆS MERE
12.04.2018

02: VM-special med eftertænksom Elkjær

LÆS MERE
08.04.2018

01: Debat om baneforhold

LÆS MERE