17

Artikel17.11.2020

Erstatning efter årelang kamp: Otte år efter stoppet kan Jens endelig lægge karrieren bag sig

Jens Gjesing har for længst lagt støvlerne på hylden. Men det er først nu, hvor en årelang kamp for erstatning er slut, at han kan lægge karrieren bag sig.

Af Michael Hehr

- Det er først nu, at min aktive fodboldkarriere er afsluttet.

34-årige Jens Gjesing har for længst lagt støvlerne på hylden. Det gjorde han ufrivilligt tilbage i 2012.

- Men karrieren er jo fortsat rent juridisk, siger den tidligere AGF-spiller med henvisning til den sag om tab af erhvervsevne, der har ageret stopklods for Jens Gjesings mulighed for endegyldigt at lukke døren til livet som professionel fodboldspiller.

Men tidligere på året blev sagen – efter otte års opslidende kamp – afsluttet. Og dermed er det sidste punktum i en kort fodboldkarriere med et alt for langt efterspil endelig sat.

- Det er surrealistisk. Det var en stor forløsning. Det første, der slog mig, var, at nu er det slut. Nu er min karriere ligesom afsluttet. Det er det, der også har været frustrerende i forløbet. Jeg har ikke helt kunnet lægge låg på min karriere, før alt var ude, og den her sag relaterer sig i allerhøjeste grad til min fodboldkarriere, som er blevet ved med at have været åben i så mange år.

- Jeg har ikke rigtig fået lagt helt låg på. Før nu. Så det gav en god ro, da sagen blev lukket. Og det er en rar følelse, at jeg er færdig med dét, og at det er et kapitel, der er afsluttet på alle ledder og kanter.

»De fleste kan nok relatere til, at det luner at få lidt penge ind ad bagdøren, men det var ikke det første, der slog mig. Det var i stedet det her med, at jeg fik lagt låg på, og at min periode som fodboldspiller blev afsluttet«

Den kæmpestore frustration

Som 26-årig blev Jens Gjesing fodboldinvalid. Og fra den ene dag til den anden sluttede fodboldkarrieren. Det var i hvert fald sådan, han oplevede det. For en måned efter, han pådrog sig sin tredje korsbåndsskade, løb kontrakten ud. Gjesings liv som professionel fodboldspiller var slut.

Og så stod han dér. Ude af stand til at udrette ret meget fysisk. Uden en klub at genoptræne i. Og ikke mindst uden løn. Noget, han tidligere har beskrevet som en »økonomisk deroute«.

Gudskelov for Jens Gjesing kunne han – gennem den lovpligtige arbejdsskadeforsikring – dels søge om en engangsgodtgørelse for en méngrad og dels søge om tab af erhvervsevne. Og det er den sidste sag, der først har fået sin afslutning otte år efter karrierestoppet. Det har naturligvis frustreret den tidligere ligalandsholdsspiller.

- Det er jo den her kæmpestore frustration over noget, man synes er så åbenlyst og dybt urimeligt. At man ikke kan komme igennem med det. Det kommer jo til at handle knap så meget om penge og en erstatning og mere om princippet. Det der med at have den følelse af, at man ikke bliver forstået. Det er dér, størstedelen af frustrationerne ligger, fordi jeg – syntes jeg selv – sad med en relativt klar sag, som blev trukket ud. Så bliver man frustreret.

- De sidste mange år har det kun irriteret mig, når sagen er kommet frem, der har været en afgørelse, eller jeg har skullet gøre noget aktivt. Der er typisk gået et år i mellem. Men i den mellemliggende periode har det ikke fyldt noget. Jeg har jo heldigvis fået rigtig god hjælp og har trygt kunnet lægge den del over i hænderne på nogle andre, siger Jens Gjesing med henvisning til Spillerforeningens jurister.

Ikke et livsændrende beløb

På grund af den lange sagsbehandling havde Jens Gjesing nærmest glemt, hvad han havde ret til.

- Man forventer ikke noget, når det bliver strukket ud over så lang en periode.

- Så det var lidt overraskende. Og på den anden side står man med en følelse af, at det kun er rimeligt. Men fordi der er gået så lang tid, så har man helt glemt, at det er rimeligt. Jeg var kommet derhen, at jeg blev lidt overrasket over det. Men det er så kun indtil, at jeg kommer tilbage og kigger nøgternt på sagen, for så kommer jeg tilbage til den gamle fornemmelse af, at det kun er rimeligt.

Og det er kun rimeligt. For Jens Gjesing mistede sin evne til at udføre sit erhverv. Det er han nu blevet kompenseret for.

- Det er ikke et livsændrende beløb. Det er ikke fordi, der tikket 20 millioner ind på kontoen, og at jeg nu kan leve i sus og dus. Men det præcise beløb holder jeg for mig selv.

- De fleste kan nok relatere til, at det luner at få lidt penge ind ad bagdøren, men det var ikke det første, der slog mig. Det var i stedet det her med, at jeg fik lagt låg på, og at min periode som fodboldspiller blev afsluttet.

Kan ikke slippe fodbolden

Selvom afslutningen på sagen markerer afslutningen på fodboldkarrieren, så har Jens Gjesing ikke sluppet fodbolden helt. Han er nemlig manager i VSK Aarhus.

- Med trænerjobbet har jeg fundet en lidt anden plads. Der er mange af de samme ting, der går igen i forhold til det med spænding til kampene. De sure tider, de fede tider, og jeg får også en lille fornemmelse af omklædningsrummet. Så der er nogle overlap, og så kan de fleste nok også godt regne ud, at det er to forskellige opgaver. Jeg trives rigtig godt med det.

»Jeg finder hele tiden nye elementer i spillet og i mit lederskab, som jeg er nødt til at arbejde med og blive skarpere på. Og når jeg engang kan se, at jeg er gået i stå eller står fast, så skal jeg nok til at vurdere, om der skal ske noget nyt«

Trænerjobbet har han ikke påtaget sig for pengenes skyld. Tværtimod. Men under de rigtige omstændigheder kunne han sagtens forestille sig at dedikere sin tilværelse til trænergerningen.

- Det kunne jeg som udgangspunkt godt. Men når jeg siger det med det forbehold, er det fordi, jeg ikke har lyst til at sige mit job i bageren og VSK Aarhus op for at være fuldtidstræner på ungdomsniveau. Hvis det skal være interessant for mig, skal det være et skridt op ad stien.

- Jeg føler ikke, at jeg har supertravlt. Der er jo ikke på samme måde en udløbsdato på trænergerningen, som der var det som spiller, så jeg har egentlig ikke så meget fokus på det. Jeg er fokuseret på at udvikle mig og dygtiggøre mig. Jeg finder hele tiden nye elementer i spillet og i mit lederskab, som jeg er nødt til at arbejde med og blive skarpere på. Og når jeg engang kan se, at jeg er gået i stå eller står fast, så skal jeg nok til at vurdere, om der skal ske noget nyt, siger Jens Gjesing.

Få opdateringer fra os

Bliv opdateret på det seneste omkring Spillerforeningens aktiviteter og det danske fodbold miljø. Få nyheder og annonceringer af events direkte i din indbakke.