22

Spiller til Spiller22.3.2019

17: Würtz stopper karrieren: Manden med flest superligakampe takker af

Play button

Det han kommer til at savne. Det han ikke kommer til at savne. De mentale udfordringer i fodbold. Det spanske skifte, der aldrig blev. Og selvfølgelig tankerne om at lægge støvlerne på hylden. Spillerforeningen har mødt Rasmus Würtz til en snak om karrierestoppet.

Lyt og abonnér: Spotify, Apple Podcast, Soundcloud

Play button
00:00
Sound

Han er den, der er noteret for flest superligakampe. I skrivende stund tæller cv’et 447 af slagsen for at være helt præcis.

Det er med andre ord ikke hvem-som-helst, der i dag har offentliggjort, at det til sommer er slut. For Rasmus Würtz er en omvandrende superligalegende. Hverken mere eller mindre. Et synonym med AaB og en topprofessionel idrætsudøver.

I går, torsdag den 21. marts 2019, mødte Spillerforeningen AaB-anføreren på Aalborg Portland Park til en snak om den store beslutning. En beslutning, der definitivt blev truffet dagen inden på et møde med Allan Gaarde, men som ikke desto mindre har været længe undervejs.

»Jeg har alligevel fået en lille snert af mæthed. Derfor tænker jeg – eller jeg har fornemmelsen af – at det her er det rigtige tidspunkt at trække stikket på«

Valgte ihærdige Ståle

Rasmus Würtz er som nævnt den spiller, der har spillet flest superligakampe. Men det lå ellers ikke i kortene, at den tidligere landsholdsspiller altid skulle have sin gang i landets bedste række. For det var lige før, han havde skiftet Danmark og Superligaen ud med Spanien og La Liga. Tilbage i 2007 nærmede midtbanespilleren sig kontraktudløb og var klar til at tage det næste skridt op ad karrierestien.

- Til sidst stod det mellem FCK og en spansk klub. Der valgte jeg så FCK på det tidspunkt, som også var et stort skridt, men som selvfølgelig ikke var udlandet. Det kan godt være, at det lidt var trygheden, der gjorde, at jeg valgte at tage FCK. Selvom der også er pres på derovre, og det også er en kæmpestor klub, så er det trods alt stadig en dansk klub, fortæller Rasmus Würtz i podcasten ’Spiller til Spiller’.

- I bund og grund var forskellen nok, at Ståle (Solbakken, red.) var meget ivrig og ringede mange gange – både til mig til min agent – og den her spanske klub – som kulturen måske er lidt dernede – kunne godt sige; ”vi ringer lige i morgen igen”, og så gik der måske fire dage, før de kontaktede os igen. Det var det, der gjorde udslaget på det tidspunkt, uddyber han.

Skiftet til F.C. København forløb dog ikke, som Rasmus Würtz ønskede sig. Svingende præstationer og skader medførte, at den hårde midtbaneslider endte i mental ubalance. En tilstand, han langt fra er den første professionelle fodboldspiller, der har været i.

- Det var sådan, jeg havde det lidt i min tid i FCK. Jeg var slet ikke en udgave af mig selv, som jeg syntes var særlig sjov at være. Jeg holdte mig meget for mig selv og blev nærmest en lille smule paranoid og tænkte; ”hvad siger de om mig”, ”hvad skriver de om mig” og alle sådan nogle tanker.

- Jeg tænker, der er mange, der går og tumler med det engang i mellem, siger Rasmus Würtz.

Intet slår ’The Double’

Det endte med en retur til Aalborg og AaB. Et skifte, der førte Rasmus Würtz til karrierens ubetingede højdepunkt.

- Der er ikke noget, der kan sammenlignes med at vinde et mesterskab. Og slet ikke med at vinde ’The Double’, fastslår AaB-anføreren.

»Jeg synes stadigvæk, at det er fedt at komme til træning. De minutter, jeg får her de sidste par måneder, vil jeg give alt, så jeg kan slutte af på så god en måde som overhovedet muligt«

Og det er der ifølge Rasmus Würtz flere årsager til.

- Jeg nåede lige at skifte fra AaB (til F.C. København, red.) i 2008, inden de så blev mestre. Men også det, vi kom fra det år. Der var absolut ingen, der forventede noget som helst af os. Klubben kæmpede lidt med økonomien, vi havde solgt vores topscorer fra sæsonen forindeninden, Nicklas Helenius, og så røg vi ud til Dila Gori i Europa. Og så startede sæsonen ligesom op.

- Unge spillere blomstrede op, og et par af os gamle spillede nok vores bedste sæson. Hver og én på det hold kendte sin rolle, og jeg tror ikke, der er mange, der kan sige, at de har spillet en bedre sæson end den der. Alt gik op i en højere enhed, vi spillede noget fantastisk fodbold den sæson og endte så med at vinde hele lortet. Det var… det var helt fantastisk.

Giver alt trods en snert af mæthed

Til sommer er det slut. Der takker han af og siger farvel til en karriere og et liv med mange store oplevelser – lige fra landsholdsdebut og ’The Double’, til trænerfyringer og en truende konkurs. Rasmus Würtz har prøvet det meste, siden superligadebuten i 2002 ude mod EfB. Dåbsattesten lyver ikke, og i en alder af 35 år er det ikke første gang, han har tænkt på et karrierestop. Det er en proces, der har stået på gennem længere tid.

- For tre uger siden, hvor jeg ikke var kommet ind i tre kampe, der var jeg 100 procent sikker på, at nu skal det være. Så prøver jeg lige i sidste uge at starte inde mod Næstved i pokalen – den vinder vi. Og så en rigtig, rigtig afgørende kamp herude, hvor vi møder AGF på hjemmebane, som jo altid er nogle fede kampe med masser af tilskuere. Så kommer man lige pludselig ind og smager lidt på det igen og kan lige pludselig blive i tvivl om, man måske skulle give det chancen igen.

- Men når alt kommer til alt, så er jeg dér nu, hvor jeg har ret meget ro i maven, vil jeg sige.

- Jeg har alligevel fået en lille snert af mæthed. Derfor tænker jeg – eller jeg har fornemmelsen af – at det her er det rigtige tidspunkt at trække stikket på. Også så man ikke kommer derud, hvor man slutter af med en træls oplevelse.

- Jeg synes stadigvæk, at det er fedt at komme til træning. De minutter, jeg får her de sidste par måneder, vil jeg give alt, så jeg kan slutte af på så god en måde som overhovedet muligt, slutter han.

Spillerforeningen har fulgt Würtz i godt to år

Spillerforeningen har de seneste godt to år fulgt Rasmus Würtz. Konkret har det udmøntet sig i tre interviews gennem årene, der er gået – en føljeton, Spillerforeningen bringer i næste uge.

Få opdateringer fra os

Bliv opdateret på det seneste omkring Spillerforeningens aktiviteter og det danske fodbold miljø. Få nyheder og annonceringer af events direkte i din indbakke.