21

Spiller til Spiller21.2.2023

83: Få historien bag fodboldens mest hypede bogklub

Play button

De bliver beskyldt for at være prætentiøse. Men Niels Lodberg lærte på den hårde måde, at 'Bogklubben 1984' ikke er »en parodi på et dårligt Klovn-afsnit.«

Lyt og abonnér: Spotify, Apple Podcast, Soundcloud

Play button
00:00
Sound

De taler om »dogmer.« Om, hvad »der har ræsonneret« hos andre atleter. Og de er i opposition til »Counter-Strike-drengene«, som de har døbt de af holdkammeraterne, der fordriver dele af fritiden foran computerskærmen.

De læser forfattere som Fjodor Dostojevskij og George Orwell. Og de går ikke stille med dørene. Det har både kastet benovelse og spydige kommentarer af sig.

»Bogklubben er ikke for alle,« som 29-årige Emil Berggreen konstaterer i vores podcast, ’Spiller til Spiller’.

Udtalelsen bliver fuldt op af grin. Ikke hånlig latter, men snarere en tilkendegivelse af, at medlemmerne af Bogklubben 1984 udmærket ved, at de kan være for meget.

»Jeg kigger også tilbage på min karriere og tænker; der var nok nogle år, hvor jeg kunne have fået lidt mere ud af det«

Emil Berggreen i 'Spiller til Spiller'

Som når Christoffer Remmer konsekvent er iklædt »fuldt jakkesæt og sixpence« til hver evaluering. Eller da det under de første evalueringer ikke var tilladt at smile.

Nej, Bogklubben 1984 er i sandhed ikke for alle. Men bogklubben er ikke kun etikette og lir. Med tiden er det sågar blevet tilladt at smile og »grine afmålt.«

»Det er værd at nævne, at bogklubben har et glimt i øjet, men det er ikke en parodi på et dårligt Klovn-afsnit,« som 21-årige Jannick Liburd, klubbens yngste medlem, understreger.

Bogklubben 1984 evaluerer 'Kældermennesket' af Fjodor M. Dostojevskij sammen med Tine Roesen, der er lektor i russisk litteratur, og Niels Lodberg, som gæstede bogklubben. Foto: Bogklubben 1984

Bogklubben 1984 evaluerer 'Kældermennesket' af Fjodor M. Dostojevskij sammen med Tine Roesen, der er lektor i russisk litteratur, og Niels Lodberg, som gæstede bogklubben. Foto: Bogklubben 1984

Emil er ophavsmand

Bogklubben tæller fire medlemmer. Nemlig de professionelle fodboldspillere Christoffer Remmer, Emil Berggren og Jannick Liburd samt fysioterapeuten Frode Fristed Hummelgård. De kender hinanden fra Sønderjyske Fodbold, hvor alle på nær Jannick, der for nyligt fik ophævet sin kontrakt, fortsat er tilknyttet.

Bogklubben er et fælles projekt, men det er Emil, der er ophavsmand. Han har igennem en lang årrække forsøgt at stable en bogklub på benene, men fodboldnomaden, der har udenlandske klubber som Eintracht Braunschweig, Mainz 05 og FC Twente på cv’et, lykkedes først med sit projekt i Haderslev.

»Det er en tanke, jeg har gået med i lang tid, at det kunne være sjovt at starte en bogklub med nogle fodboldkammerater, fordi det kunne være sjovt at lave noget andet, end man plejer at lave.«

Tættest på var han i Greuther Fürth, hvor en anden holdkammerat købte ind på idéen.

»Men to er ikke rigtig en klub,« som han forklarer.

Skaber frirum og bidrager til mental sundhed

Det er fire til gengæld. Og de fire blev hurtigt enige om, »at det gør vi sgu!« 

De etablerede klubben i sommer og læste de første værker i solskin på Kelstrup Strand i Haderslev efter træning.

»Det har været rigtig godt for min mentale sundhed at have et frirum, hvor man kunne tænke på noget andet end fodbold«

Jannick Liburd i 'Spiller til Spiller'

Siden har de læst og diskuteret otte bøger, haft forfatterne Svend Brinkmann og Tine Roesen med til hver sin evaluering, og de er i skrivende stund i gang med Pelle Dragsteds bog, Nordisk Socialisme, som folketingsmedlemmet har takket ja til at evaluere, når bogklubbens medlemmer har fået den læst til ende.

Bogklubben er med andre ord ikke en gimmick. Selvom Emil, Jannick, Christoffer og Frode har det sjovt med deres klub og Emil og Jannick gennem hele vores samtale balancerer på grænsen mellem ironi og oprigtighed, så har deres fællesskab åbenlyst en vis tyngde. Også på et niveau, der handler om andet end at opbygge referencer og forstå nogle værker.

»Det er let at falde i den grøft, hvor man ikke rigtig laver andet end tænke på næste kamp, når man er fodboldspiller. Og jeg kigger også tilbage på min karriere og tænker; der var nok nogle år, hvor jeg kunne have fået lidt mere ud af det. Hvor jeg bare var til træning og hjemme og spille PlayStation. Og det ved du, Jannick, jeg er blevet ret god til FIFA, men det kan man ikke rigtig bruge i livet efter fodbold, vel?«, som Emil spørger retorisk.

Også Jannick har nydt godt af klubben på et mere eksistentielt plan.

»Jeg har været meget skadesplaget i min tid i Sønderjyske, og jeg synes særligt, det har givet mig et frirum. Givet mig mulighed for at tænke på noget andet og koncentrere mig om noget andet, end hvordan mit baglår har det, når jeg kommer hjem. Så på den måde synes jeg, det har været rigtig godt for min mentale sundhed at have et frirum, hvor man kunne tænke på noget andet end fodbold,« fortæller han i ’Spiller til Spiller’.

Og da optagelsen af udsendelsen egentlig er forbi, rammer Emil Bogklubben 1984 ind.

»Hvis vi skulle have et eller andet budskab, så er det nok, at det er fedt at læse sammen med nogle venner. Og det er federe end at læse alene.« 

Hør historien bag fodboldens mest hypede bogklub dér, hvor du lytter til podcast. I udsendelsen kan du blandt andet høre:

  • Hvorfor det overhovedet er interessant, at fire venner fra fodboldbranchen har en bogklub
  • Hvordan bogklubbens medlemmer – med hjælp fra en lektor i russisk litteratur – tog røven på Niels Lodberg
  • Om bogklubbens beef med Counter-Strike-drengene
  • Og de første tanker om, hvordan medlemmerne skal håndtere det, hvis Jannick Liburd, der har amerikansk statsborgerskab, flytter over Atlanten

Få opdateringer fra os

Bliv opdateret på det seneste omkring Spillerforeningens aktiviteter og det danske fodbold miljø. Få nyheder og annonceringer af events direkte i din indbakke.