Den nuværende kampkalender er ødelæggende for kvaliteten af spillet, for produktet og ikke mindst for spillernes både mentale og fysiske helbred. Grænsen er nået.
Etableringen af Nations League. Udvidelsen af Champions League, Europa League og Conference League. Nyt VM for klubhold i '25. Forlængelsen af VM-slutrunden i '26.
Listen af enten nye eller ændrede turneringsformater er lang. Fælles for dem er, at kampene bliver flere og flere. Og det samme gør den fysiske og mentale belastning. I jagten på øget profit presses der konstant flere kampe ind i en allerede tætpakket kampkalender.
Men hvor er hensynet til spillerne?
»Jeg følte en træthed i min krop og mit hoved efter turneringen. Det fik mig til at tænke. Kampene på både klub- og landsholdsplan bliver ikke færre«
En presset kampkalender belaster åbenlyst spillerne fysisk. Restitutionstiden forkortes, mens risikoen for skader øges. Men de mange kampe belaster også spillerne mentalt. De mest belastede spillere spiller over 70 kampe hver sæson, og det leder i den milde ende til uinspirerede præstationer, mens det i den tunge ende fører til udbrændthed og stress.
Spillerne er ikke robotter. Uanset, hvor privilegerede de er, fordi de kan leve af deres passion, så er de mennesker med behov for restitution og hvile - både fysisk og mentalt. Og den nuværende belastning er ikke bæredygtig.
Tværtimod er den ødelæggende for spillerne og dermed også for produktet. Det kalder på forandring, og det er derfor den internationale spillerforening, FIFPRO, af to omgange har sagsøgt FIFA.
Den ene sag er anlagt for retten i Belgien (Brussels Court of Commerce) den 13. juni 2024. Sagen er formelt anlagt af PFA, som er den engelske spillerforening, UNFP, som er den franske spillerforening, AIC, som er den italienske spillerforening, samt FIFPRO Europe (den europæiske gren af den internationale spillerforening FIFPRO).
Sagen handler overordnet om et muligt brud på ’EU Charter of Fundamental Rights’. Nærmere bestemt om tre potentielle brud. Det drejer sig om 1) retten til at afholde behørig ferie, 2) ret til løn under ferie, og 3) ret til at indgå kollektive aftaler.
Den anden sag er anlagt ved Europa-Kommissionen. Denne sag er formelt anlagt af FIFPRO Europe sammen med European Leagues (sammenslutning af de største europæiske ligaer). Der er konkret tale om en koalition mellem FIFPRO Europe og Premier League, Serie A og La Liga.
Sagen er anlagt mod FIFA, og det er FIFAs ret til at være både konkurrencearrangører og lovgiver på samme tid, der udfordres. Klagen indeholder blandt andet, at FIFA har en adfærd, der er i strid med konkurrencelovgivningen og 'især udgør misbrug af dominans'. Altså at FIFA, qua rollen som både global regulator og konkurrencearrangør, har en dobbeltrolle.
Som det er nu, bestemmer FIFA egenrådigt over kampkalenderen. Det skal ændres, så spillere, klubber og forbund inddrages i planlægningen.
I løbet af hver sæson skal spillerne have ret til ferie. Så de får den nødvendige tid til at restituere fysisk og mentalt.
Vi ønsker et loft for antal kampe for at beskytte spillerne mod overbelastning.
Bliv opdateret på det seneste omkring Spillerforeningens aktiviteter og det danske fodbold miljø. Få nyheder og annonceringer af events direkte i din indbakke.