18

Artikel18.6.2020

22 knæ for George Floyd og kampen mod racisme

Det er sjældent, Erik Sviatchenko blander sport og politik. Men det gør han, når det handler om den brutalitet og strukturelle racisme, sorte mennesker møder i USA. Sammen med holdkammerater og modstandere hyldede han George Floyd og kampen mod racisme.

Af Michael Hehr

De sad der alle sammen. Samtlige 22 spillere fra henholdsvis FC Nordsjælland og FC Midtjylland. Med et knæ i kunstgræsset på Right to Dream Park. En handling, der føjer sig til en lang række af antiracistiske markeringer i kølvandet på mordet på George Floyd.

Posituren er for mange blevet billedet på kampen mod den brutalitet og strukturelle racisme, sorte mennesker møder i USA. En hverdag og en virkelighed, hvor nogle åbenbart mener, at man er mindre værd på grund af sin hudfarve.

- Det er man absolut ikke, fastslår Erik Sviatchenko.

Og det var derfor, de sad der. Som Colin Kaepernick gjorde det tilbage i 2016. Og som mennesker verden over har gjort det lige siden.

- Vi har ikke lyst til, at der racisme i først og fremmest fodboldverdenen men slet ikke i samfundet, selvom det desværre finder sted hver eneste dag, siger FC Midtjylland-kaptajnen.

»Det var faktisk en beslutning, jeg tog på vegne af truppen. Vores trup er multikulturel, og jeg ved, at folk med det samme ville støtte op omkring det«

Det startede med en SMS fra Kian Hansen

Det var ikke Erik Sviatchenkos idé. Den kom derimod fra den tidligere forsvarskollega Kian Hansen, der nu spiller i FC Nordsjælland.

- Den her hyldest var faktisk FC Nordsjællands idé. Kian Hansen, min gamle holdkammerat, sendte mig en sms, om vi kunne ringes ved, og jeg ringede op, og vi fik drøftet den verserende sag, der ligesom udspringer i USA med den her tragiske død af George Floyd, som vi alle sammen er bekendte med, og som berører os.

For Erik Sviatchenko var det en no brainer. Uden at rådføre sig med resten af truppen, købte anføreren ind på idéen på vegne af holdet.

- Det var faktisk en beslutning, jeg tog på vegne af truppen. Vores trup er multikulturel, og jeg ved, at folk med det samme ville støtte op omkring det. Og da jeg nævnte det et par dage efter til et af vores morgenmøder, så var alle folk klar på at støtte op omkring det.

En fodboldspillers privilegie

Som fodboldspiller har man et talerør. Man bliver betragtet som et forbillede. Det er Erik Sviatchenko bevidst om, og han sætter pris på den mulighed, han derigennem har for at påvirke en dagsorden. Også selvom han sjældent blander fodbold og politik.

- Jeg ser det som et privilegie frem for at være en last. Selvfølgelig er jeg opmærksom på, at når man kommer med et statement, eller man kommer med en ytring, så vil der altid være nogen, som er på den anden side og er uenige. Og den uenighed må hjertens gerne være der. Den dialog tager jeg gerne – sådan skal det også være. Vi kan jo ikke alle sammen være enige.

Men racisme og andre former for diskrimination kan der kun være én holdning til, mener han.

- Historisk set har jeg ikke været enormt deltagende i debatten, når det handler om fodbold og politik. Men jeg syntes netop her, når det også er noget, som er personligt i den forstand, at jeg er vokset op med folk med anden etnisk baggrund end dansk, siden jeg var 15 år, at det er vigtigt, at vi i FC Midtjylland, hvor vi omfavner forskellighed, støtter op omkring, at samfundet skal afspejle, hvordan hverdagen også er, og den er forskellig.

- Derfor skal vi respektere hinanden. Der burde ikke være forskel.

Tilladelse Påkrævet

For at kunne se dette indhold skal du minimum give samtykke til samling af markedsføringscookies

Få opdateringer fra os

Bliv opdateret på det seneste omkring Spillerforeningens aktiviteter og det danske fodbold miljø. Få nyheder og annonceringer af events direkte i din indbakke.