10. 03. 2022

Sviatchenko har halvbror i Ukraine: Håber at sende en million i støtte

Erik Sviatchenko roser sportens fællesskab for at være ganske særligt, når det handler om at stå sammen.

Taknemmelighed. Det er det ord, der står øverst hos Erik Sviatchenko, når han skal prøve at sætte ord på, hvad den seneste uge har betydet for ham. For det er ikke mere end en uges tid siden, at FC Midtjylland-anføreren satte gang i en indsamling til fordel for ofrene i krigen i Ukraine. Dengang var målet 50.000 kroner. Nu er beløbet i stedet tæt på 700.000 kroner.

- Det er så flot. Jeg er så taknemmelig for, at så mange forskellige mennesker bakker op og sender et signal om, at det, der foregår, ikke er i orden. At krig ikke er vejen frem. Det betyder så meget for mig. Men ikke kun symbolikken i det. Konkret betyder pengene også noget, for nødhjælp koster. Og derfor er der helt konkret også brug for penge og ikke kun ord, understreger Erik Sviatchenko.

Surrealistisk krig

FCM-kaptajnen kalder det surrealistisk, at der er krig i Europa og ikke ret langt fra Danmark. Erik Sviatchenkos forældre bor i Viborg, men har boet lige så længe i Ukraine, som Erik Sviatchenko har boet i Danmark.

Det rammer mig godt nok hårdt. Jeg fortalte min halvbror om indsamlingen og om, hvordan folk bakker op. Det gav ham noget moralsk støtte, kunne jeg mærke

- Jeg har jo levet et helt liv i Danmark, synes jeg. Derfor har mine forældre på en måde også levet et helt liv i Ukraine, og derfor er det et land, der har en kolossal betydning i vores familie. Vi taler eksempelvis også et andet sprog end dansk, når vi er sammen. Derfor var det også helt naturligt for mig at involvere mig og bidrage med det, jeg kan i den her forfærdelige tid, fortæller Erik Sviatchenko.

Pligt som rollemodel

Med den platform han har som højt profileret fodboldspiller, har det også været helt oplagt for ham at bakke op. Erik Sviatchenko mener, at fodboldspillere har en stor stemme i samfundet, og så bliver de betragtet som rollemodeller.

- Det ansvar skal vi være bevidste om. Jeg synes, at jeg i den her sag som rollemodel har haft en pligt til at hjælpe, siger han.

Og så varmer det hans hjerte, at en stribe elitesportsfolk bakker op om indsamlingen.

I den her sag blev det lige mig, der blev facilitator, fordi Ukraine også er en personlig sag for mig. I andre sager kan det være andre sportsfolk

- Det viser, at sporten har et fællesskab, der er helt unikt. Vi kan finde ud af at stå sammen i svære tider, og det er vigtigt. I den her sag blev det lige mig, der blev facilitator, fordi Ukraine også er en personlig sag for mig. I andre sager kan det være andre sportsfolk. Man siger godt nok, at man ikke skal blande sport og politik. Men det her handler ikke om politik, men om menneskers muligheder for at leve frit, pointerer Erik Sviatchenko.

Så sent som i går var han i kontakt med den halvbror, han har i Ukraine. Og det er ikke rare meldinger, der kommer fra den ukrainske lejr. Halvbroderen bor nærmest i det, der ligner en træhytte nu. Uden varme og andre fornødenheder.

- Det er en voldsom kontrast i forhold til det liv, vi lever her i Danmark. Og Ukraine er ikke ret langt væk. Så kontrasten er næsten ikke til at bære eller kapere. Det rammer mig godt nok hårdt. Jeg fortalte min halvbror om indsamlingen og om, hvordan folk bakker op. Det gav ham noget moralsk støtte, kunne jeg mærke.

Rækker ud efter den magiske million

Hvornår Erik Sviatchenko kommer i mål med indsamlingen, har han ikke helt besluttet endnu. Meningen var egentligt, at der skulle være sat punktum, men når nu pengene stadig strømmer ind, lader han den rulle lidt endnu.

- Jeg kunne slet ikke forestille mig, da jeg satte det i gang, at der ville komme så mange penge ind. Det er jo gået helt amok. Og det er fantastisk. Selvfølgelig kunne det nu være magisk at ramme en million kroner. Nu får vi se. Jeg er taknemmelig for alt det, der kommer ind. Både små og store donationer betyder noget. På et tidspunkt skal pengene jo også overdrages til Røde Kors, så de kan blive brugt på nødhjælp til de mange mennesker, der lider. Det er jo derfor, jeg gør det her, understreger Erik Sviatchenko.

Ønsker du at støtte indsamlingen, kan du gøre det her.

Tilbage

SENESTE NYT

15.07.2022

74: Lukas skiftede til Sassuolo som 16-årig

LÆS MERE
11.07.2022

73: Mortens vej til landsholdsudtagelsen, han helst er fri for at tale om

LÆS MERE
07.07.2022

72: Signe ved, hvor langt der er fra Hjørring til Paris

LÆS MERE
05.07.2022

Vi har tjekket mange kontrakter. Skal vi også tjekke din?

LÆS MERE
01.07.2022

71: »Jeg skulle bare på Herrelandsholdet, da jeg var lille«

LÆS MERE
23.06.2022

70: På et klubbesøg fandt Allan og Patrick ud af, at den var helt gal i Jammerbugt FC

LÆS MERE