17. 04. 2018

Træder ikke ind på banen uden at have styr på mine forsikringer

Efter halvandet års skadeshelvede kender Jakob Ahlmann risikoen ved at være professionel fodboldspiller. ”Skader er en del af jobbet”, som han siger. Derfor træder AaB-spilleren ikke ind på en fodboldbane uden, at han har styr på sine forsikringer.

AF MICHAEL HEHR

Vi er tilbage i sommeren 2014. Sammen med resten af AaB-mandskabet var Jakob Ahlmann netop blevet kåret som dansk mester, mens venstrebacken ligeledes var blevet udtaget af daværende landstræner Morten Olsen til herrelandsholdet. Jakob Ahlmann var med andre ord flyvende.

Samme sommer kom han dog hurtigt ned på jorden igen. Et vrid i knæet i forbindelse med en tackling blev efterfulgt af ”et knæk i knæet” nogle dage senere.

- Den efterfølgende scanning viste, at mit korsbånd var blevet revet over, som Jakob Ahlmann fortæller.

Læs også: Fodboldinvalid som 26-årig: En økonomisk deroute

Korsbåndsskaden blev startskuddet på en skadesperiode, der skulle vise sig at strække sig over halvandet år. Mens andre spillere allerede kan være tilbage på banen efter et halvt år, så oplevede AaB-spilleren at blive sat tilbage gang på gang. Synderen var den sene under knæskallen, som det ødelagte korsbånd blev rekonstrueret med.

- Jeg havde smerter on-and-off i halvandet år. Senen blev ved med at blive overbelastet, når jeg øgede mængden af træning og kamp. Det var enormt frustrerende.

Overvejede karrierestop

I skadesperioden var Jakob Ahlmann ramt mentalt. Mens holdkammeraterne udviklede sig på banen, oplevede han en følelse af mere eller mindre stilstand i styrkelokalet, hvor han gjorde ”meget små fremskridt”.

- At være skadet er den værste periode for en fodboldspiller – det tror jeg, at alle fodboldspillere kan nikke genkendende til. Du rykker dig ingen steder. Du er ikke med holdet i weekenden, og du træner for dig selv i lange perioder. Det er hårdt mentalt, og det er noget, der tærer på kræfterne. Man bliver virkelig afprøvet mentalt. Det er svært at holde humøret oppe, og man har rigtig mange dårlige dage.

- Jeg havde OK gåpåmod i den første tid, fordi jeg havde en tidshorisont, som jeg kunne forhold mig til og arbejde hen imod. Men det blev værre, fordi den tidsplan blev ved med at skride, og jeg blev ved med at være et skridt eller to bagud, tilføjer den 27-årige AaB-spiller.

Når man er ude så længe, så kan man ikke undgå, at de tanker strejfer én – om det er den rigtige vej at gå. For man vil også gerne have et aktivt liv efter fodbolden. Så tankerne om et karrierestop var oppe at vende

Efter endnu et tilbagefald på en træningslejr var Jakob Alhmann dér, hvor han overvejede et karrierestop. Han var så langt i overvejelserne, at han havde printet papirerne til karrierestopforsikringen ud.

- Dér begyndte jeg at tvivle en del. Jeg havde mange samtaler med vores mentaltræner og andre omkring holdet. Inderst inde vidste jeg godt, at jeg ikke var klar til at give op, men når man er ude så længe, så kan man ikke undgå, at de tanker strejfer én – om det er den rigtige vej at gå. For man vil også gerne have et aktivt liv efter fodbolden. Så tankerne om et karrierestop var oppe at vende, men inderst inde vidste jeg som sagt godt, at det ikke var nogen løsning for mig.

”Ramt oppe i hovedet”

Om det var den mentale afklaring, der gjorde udslaget, står usagt hen. Sikkert er det dog, at Jakob Ahlmann kort tid efter overvejelserne om et karrierestop fik bugt med skaden. Gensynet med grønsværen efter halvandet års pause krævede dog en mental tilvænning for nordjyden, der konstant havde tanke på sit helbred.

- Jeg var bevidst om, at jeg ikke måtte være bange, når jeg gik på banen. Alligevel kunne jeg godt mærke, at det i en lang periode, hvor jeg stadig havde en smule smerter, sad i mig. Min træning blev også påvirket af, at det eneste, det handlede om for mig, var at komme igennem fysisk. Når det sker, mister man fokus på at udvikle sig som fodboldspiller, men det var dér, jeg var på det tidspunkt. Og det begrænsede mig en del fodboldmæssigt.

- Det er svært at undgå at have det sådan, for man er ramt oppe i hovedet, når man ikke har lavet andet i halvandet år end at tænke på, hvordan ens knæ har det. Det tager man med sig på banen, og det tog lidt tid at vænne sig af med, genkalder han.

Læs også: Oplevede kvindefodboldens gennembrud fra sidelinjen

Jakob Ahlmann ville selvfølgelig helst have været skaden foruden. Det siger sig selv. Han har dog fokuseret på at få mest muligt ud af perioden, og AaB-spilleren fortæller på bagkant af forløbet, at skaden har givet ham en større mental ballast. Og så sætter han mere pris på sin fodboldkarriere.

- Før jeg blev skadet, tænkte jeg ikke over, at det kunne være min sidste træning. Det er naturligt, at man ikke gør det. Man går ud og nyder sin fodbold og gør det, man allerbedst kan lide. Men efter jeg har været igennem et forløb, hvor jeg nærmest har været i tvivl om, om det var dét, så har jeg været meget bevidst om at nyde hver eneste træning, og jeg sætter større pris på min privilegerede hverdag, hvor jeg kan leve af det, jeg elsker allermest.

Går ikke på banen uden forsikring

Man skal passe på det, man har kært. Af samme årsag sørger Jakob Ahlmann altid for at være godt nok dækket, når han spiller fodbold. For som han siger, så er skader ”en del af jobbet”, når man er professionel fodboldspiller.

- For mig er der ikke et alternativ til at have en ulykkesforsikring. Det er nemt at sige for mig efter det forløb, jeg har været igennem. Men jeg kan kun råde andre til også at tegne de her forsikringer. Som jeg snakkede med nogle af de unge spillere i vores trup om, så kan uheldet altid være ude, selvom man føler sig godt fysisk tilpas. Vi er hver eneste dag udsatte for hård, fysisk belastning, tacklinger og andre ting. Så jeg træder ikke ind på en fodboldbane, uden at jeg har styr på min ulykkesforsikring, fastslår Ahlmann.

Han vil dog ikke lyde hverken hellig eller frelst. For selvom han altid selv har tegnet private forsikringer, så kender han til den tvivl, man som fodboldspiller – eller bare menneske generelt – kan have, når det handler om forsikringer.

Da min daværende ulykkesforsikring var ved at udløbe tilbage i sommeren ’14, tænkte jeg da også kort, at det var spild af penge at forlænge den. To uger efter røg mit korsbånd

- Det er mit indtryk, at der ikke er ret meget fokus på forsikringer blandt fodboldspillere. Jeg var jo også selv inde i overvejelserne om, at jeg kunne bruge de penge på noget andet. Mange har den der tankegang, at det ikke sker. ”Det sker ikke for mig – de der slemme skader bliver jeg ikke udsat for.” Og så dropper de at undersøge deres muligheder.

- Da min daværende ulykkesforsikring var ved at udløbe tilbage i sommeren ’14, tænkte jeg da også kort, at det var spild af penge at forlænge den. To uger efter røg mit korsbånd.

Det kan næppe overraske nogen, at Jakob Ahlmann var godt tilfreds med sin beslutning om at forny sin ulykkesforsikring. Faktisk beskriver han beslutningen som en af de bedste, han har truffet i sit liv. For selvom han tilbage i sommeren 2014 var flyvende og fit, så er jobbet som professionelfodboldspiller ikke uden risiko. Snarere tværtimod.

Læs også:  Stortalentet blev fodboldinvalid som 22-årig

Derfor opfordrer han fodboldkollegaerne – på tværs af køn, alder og niveau – til at undersøge mulighederne. Det værste, der kan ske, er, at man ikke får brug for den, mener han.

- Hvis du har tegnet en forsikring, som du ikke får brug for, er det jo kun positivt. Så er det jo fordi, du slipper for de alvorlige skader, og så tror jeg godt, at man som professionel fodboldspiller kan undvære de ”håndøre”, som den månedlige udbetaling udgør.

Er du godt nok forsikret?

Som herrefodboldspiller på eliteplan i Danmark er du beskyttet af en overenskomst, der sikrer dig en minimumsdækning. Spørgsmålet er, om det er nok? Er du godt nok forsikret?

Bliv ringet op af en vores rådgivere til en uforpligtende snak. Det kan ikke skade, og det koster ikke noget. Men det gør det måske, hvis du lader være.

Ring mig op

Tilbage

SENESTE NYT

22.09.2022

76: Hvorfor skulle FC Midtjylland spille i vanvittig varme?

LÆS MERE
15.09.2022

75: Sådan arbejder vi med den gode vej ud af fodbold

LÆS MERE
04.09.2022

Sportsstjerner siger nej til diskrimination

LÆS MERE
16.08.2022

Et slaraffenland for digital chikane

LÆS MERE
15.07.2022

74: Lukas skiftede til Sassuolo som 16-årig

LÆS MERE
07.07.2022

På valg og valgt. Bestyrelsen fortsætter uændret

LÆS MERE