24. 04. 2018

Mikkel Wohlgemuth: Jeg skruer ikke ned for mine drømme

To korsbåndsskader – én i hvert knæ – før han fyldte 20. Det var de barske realiteter for Mikkel Wohlgemuth. Men selvom om F.C. København blev til HB Køge, er drømmen om landsholdet fortsat intakt for det tidligere stortalent.

AF CAMILLA JAUCH

Som lille tonsede han rundt i haven – med bolden enten klistret til fødderne eller susende i pendulfart mellem faderen og ham selv. Dengang var blusen rød- og blåstribet, og Xavi var printet henover ryggen. Som så mange andre drenge på hans alder var drømmen om en dag at blive professionel fodboldspiller altoverskyggende.

I modsætning til netop de mange andre drenge på hans alder med præcis samme drøm, kunne Mikkel dog, som blot 15-årig, sætte sin underskrift på en ungdomskontrakt, og trække i en kridhvid t-shirt med løvelogoet på venstre bryst. Xavi-trykket blev skiftet ud, drømmen gik i opfyldelse, og da Mikkel de næste mange gange tonsede rundt på græstæppet, var det med sit eget navn på ryggen. WOHLGEMUTH.

I dag står der stadig Wohlgemuth på ryggen. Den hvide trøje er dog siden blevet udskiftet med en sort - og løven på brystet med en svane. Trods sine blot 22 år har Mikkel Wohlgemuths fodboldkarriere allerede været begivenhedsrig – både på godt og ondt. Og siden den første underskrift på en professionel kontrakt har vejen mod toppen ikke været udpræget nem.

Ståle stolede på mig

Som ungt stortalent var Mikkel Wohlgemuth omgivet af høje forventninger. Han var fast inventar på U19-landsholdet og samtidig anfører på FCK’s U19-hold, hvor han dog allerede tidligt fik lov at komme op og træne med de store drenge på førsteholdet. Men succesen blev kortere end mange havde spået – blandt andet fordi han i løbet af sin tid i FCK rendte ind i ikke bare én men to korsbåndsskader.

To korsbåndsskader – én i hvert knæ. Det er en skadeshistorik selv de færreste garvede fodboldspillere kan prale af. Mikkel Wohlgemuth nåede dog at runde de to i en alder af bare 19 år. Den første kom allerede året efter, at kontrakten med FCK var underskrevet, mens den anden meldte sin ankomst, mens den unge midtbanespiller lå på vippen til sit store gennembrud.

Da jeg satte mig ud på bænken, var det med tårer i øjnene, for dén følelse kunne jeg genkende med det samme. Så jeg vidste godt, hvad klokken havde slået. Jeg kan huske, at jeg fik øjenkontakt med mine forældre, der sad på tilskuerpladserne, og fik sendt dem et blik, der signalerede ’det er helt skidt det her’

- Den sidste korsbåndsskade kom virkelig på det værst tænkelige tidspunkt i min karriere. Det skete under en VM-kvalifikationskamp med U19-landsholdet, og da jeg satte mig ud på bænken, var det med tårer i øjnene, for dén følelse kunne jeg genkende med det samme. Så jeg vidste godt, hvad klokken havde slået. Jeg kan huske, at jeg fik øjenkontakt med mine forældre, der sad på tilskuerpladserne, og fik sendt dem et blik, der signalerede ’det er helt skidt det her’, for jeg vidste jo godt, hvad der ventede mig nu, fortæller Wohlgemuth.

Den unge midtbanespiller havde blot en måned forinden VM-kvalifikationen modtaget KB’s traditionsrige mindepokal, ’Granen’, for sit talent på fodboldbanen. En hæder, som tidligere er blevet overrakt til blandt andet Thomas Delaney, Andreas Cornelius, William Kvist og Michael Laudrup. Wohlgemuth havde udmærket sig i klubben og havde udsigt til fast spilletid på FCK’s førstehold, da skade nummer to indtraf.

- En skade kommer jo altid ubelejligt – men det her var bare det værste tidspunkt. Jeg havde lige haft en samtale med Ståle dengang, om at han troede mere og mere på mig, og at jeg nok skulle få chancen for at bide mig fast på førsteholdet. Jeg var inde i en rigtig god periode, jeg var i mit livs form, og jeg havde lige vundet Granen. Så der tænkte jeg bare ”øv, hvorfor fanden skulle den skade komme lige nu”.

Læs også: Fodboldinvalid som 26-årig: En økonomisk deroute

Forude ventede derfor endnu engang mange måneder med genoptræning, operation og krykker for den 19-årige Wohlgemuth, der for anden gang på få år måtte se til fra sidelinjen, når holdkammeraterne spillede. En situation, der satte en del tanker i gang hos den unge spiller – både om fremtiden, og om dét at være væk fra fodbolden så længe.

- Man tænker mange tanker, når sådan noget sker; hvad kunne det ikke være blevet til, hvis det her ikke var sket, og at man for alt i verden skal hurtigt tilbage til det, man elsker. Det var en svær situation, og det hårdeste var selvfølgelig at se de andre spille – det var helt vildt hårdt. Og så tanken om at jeg kunne have fået en chance. At hvis jeg ikke havde fået den korsbåndsskade, havde jeg fået chancen i efteråret.

- Det er klart, at når man sidder og ser fodboldkampe, så kan man ikke lade være med at tænke ”der kunne jeg have spillet lige nu”… – og det ville jeg mere end noget andet – men jeg lærte også efterhånden, at det skulle man slå ud af hovedet og vænne sig fra at tænke på, for det gjorde ikke noget godt for én. Det vigtigste var at tage én dag ad gangen og se fremad.

Skal jeg skrue ned?

Mikkel Wohlgemuth nåede aldrig at slå igennem i FCK, og da han efter næsten otte måneder igen var fit for fight, stod en ny klub klar med en kontrakt til ham. På blot et par dage skiftede han sin ungdomsklub i København ud med 1. divisionsklubben HB Køge. Et valg, der ikke faldt den talentfulde midtbanespiller svært, om end han havde håbet på et comeback i den hvide spillertrøje. Og bestemt heller ikke et valg, der, på trods af niveauforskellen i de to klubber, har sat en stopper for nogle af fodbolddrømmene hos Wohlgemuth.

- Jeg tænkte godt, at jeg måske skulle skrue lidt ned for mine mål, da jeg blev skadet anden gang. U21-landsholdet var jo næste step for mig, og jeg nåede da at tænke, at det godt kunne blive svært. Men jeg satte næsen op efter det – og selvom det ikke lykkedes, har jeg egentlig de samme mål og drømme som tidligere. Dem slipper jeg ikke. Jeg ville selvfølgelig gerne have slået igennem i FCK – men det gjorde jeg ikke. Om det har noget med min skade at gøre, ved jeg jo i princippet ikke. Måske var det bare, som det var, og Ståle valgte at bruge nogle andre end mig.

Læs også: Træder ikke ind på banen uden at have styr på mine forsikringer

- Da vi efterfølgende valgte at ophæve min kontrakt med FCK, var HB Køge ret hurtigt ude med snøren. De havde en træner, der var meget ivrig efter at få fat i mig. Det var egentlig ret fedt at mærke, syntes jeg. At der var én, der nærmest ville gøre hvad som helst for at få fat i mig. Og det, tror jeg, var lige, hvad jeg havde brug for på det tidspunkt efter tiden i FCK, hvor jeg ikke endte med at få den tillid, som jeg havde behov for. Så det var dejligt med en træner, jeg vidste, ville stole på mig og vise mig tilliden allerede fra start.

Set i bakspejlet er Mikkel Wohlgemuth overbevist om, at den psykisk hårde skadesperiode, hvor tankerne og savnet til fodbolden fyldte det meste, også endte med at blive en periode, hvor han lærte en masse om sig selv som fodboldspiller.

- Det er jo ret tidligt i karrieren at få sådanne to skader allerede. Så det har da påvirket mit fodboldliv en del på både godt og ondt. Det har været to rigtig rigtig hårde perioder i mit liv – men i dag synes jeg, at jeg har brugt dem optimalt. Jeg er blevet stærkere i mine knæ, og er generelt kommet stærkere igennem de to skadesforløb. Jeg ville selvfølgelig helst have været det foruden, men jeg synes også, at jeg har lært ret meget af det – og nu ser jeg bare fremad.

Drømmer stadig stort

At drømmen altid har været fodbolden, er der ingen tvivl om, når man taler med Mikkel Wohlgemuth. Selv når presset var enormt på det unge stortalent, fra både omgivelserne og ham selv, og når han endnu engang måtte takke nej til en sen aften med familie eller venner, var det altid det hele værd. Og selvom presset fra omgivelserne er dalet en smule siden skiftet til HB Køge, har Mikkel Wohlgemuths forventninger til sig selv ikke lidt skade undervejs.

Jeg drømmer faktisk om det samme, som Mikkel på 19 år gjorde. Hvis jeg skal tænke meget langt frem, er det selvfølgelig sådan noget som at få debut på landsholdet. Men det er noget, der ligger meget langt fremme

- Forventningspresset er faldet en smule siden da. I FCK havde folk en klar forventning om, at jeg skulle være den nye Cornelius eller sådan noget – men for mig er det vigtigste at præstere selv. Så for nu laver jeg nogle små delmål til mig selv. Ikke noget stort, men så jeg har mål at holde fast i og arbejde hen mod. Først og fremmest vil jeg gerne videre til sommer og stige i niveau – det synes jeg, at jeg har vist, jeg kan. Jeg har det godt i Køge, men nu har jeg også været dér i knap tre år, og jeg føler, jeg har gjort mit. Så jeg er klar til at tage springet. Det er dét, jeg sigter efter lige nu. Mit primære mål.

Det helt store mål står dog også soleklart for den nu 22-årige Wohlgemuth, der drømmer om det samme, som mange andre drenge på hans alder gør;

- Det er sjovt, men jeg drømmer faktisk om det samme, som Mikkel på 19 år gjorde. Hvis jeg skal tænke meget langt frem, er det selvfølgelig sådan noget som at få debut på landsholdet. Men det er noget, der ligger meget langt fremme, fortæller Wohlgemuth med et grin, og fortsætter i samme tone:

- Det er jo en drengedrøm. Ligesom dét at blive ligeså god som ens barndomsidol. Jeg bliver nok aldrig så god som Xavi – men så kan man da i det mindste prøve, så godt man nu kan.

Hvad er din karriere værd?

Det er de færreste 16-årige fodboldspillere, der spekulerer over, om de er dækket, hvis uheldet er ude. Mikkel Wohlgemuth havde som teenager ikke skænket forsikringer en tanke, før den første korsbåndsskade satte ham på sidelinjen i otte måneder. Det havde hans forældre heldigvis – og derfor var Mikkel berettiget til erstatning for begge sine skader.

Wohlgemuth var af mange spået en stor fodboldkarriere, og det er ikke til at sige, hvad han er gået glip af – hverken karrieremæssigt eller økonomisk – som følge af de to overrevne korsbånd. Som fodboldspiller kan én skade nemlig pludselig ændre – eller endda ødelægge – dine karriereplaner helt.

Er du forsikret, hvis uheldet er ude? Og har du tænkt over, hvad resten din karriere er værd? Bliv ringet op af en vores rådgivere til en uforpligtende snak. Det kan ikke skade, og det koster ikke noget. Men det gør det måske, hvis du lader være.

Ring mig op

 

 

Tilbage

SENESTE NYT

22.09.2022

76: Hvorfor skulle FC Midtjylland spille i vanvittig varme?

LÆS MERE
15.09.2022

75: Sådan arbejder vi med den gode vej ud af fodbold

LÆS MERE
04.09.2022

Sportsstjerner siger nej til diskrimination

LÆS MERE
16.08.2022

Et slaraffenland for digital chikane

LÆS MERE
15.07.2022

74: Lukas skiftede til Sassuolo som 16-årig

LÆS MERE
07.07.2022

På valg og valgt. Bestyrelsen fortsætter uændret

LÆS MERE