11. 10. 2018

Allan Ravn om karrierestop: Man føler sig enormt alene

Det lignede et perfekt karrierestop. Men med to-tre års forsinkelse blev Allan Ravn ramt af ’det sande stop’. Ifølge Brøndby-koryfæet føltes det som at dumpe ned på Jorden for første gang. Dér følte han sig pludselig enormt alene.

AF MICHAEL HEHR

- Det føltes nærmest som at dumpe ned på Jorden for første gang. ”Hvad laver jeg her?”-agtigt.

Ordene er Allan Ravns. Han bruger dem til at beskrive kroppens og sindets reaktion på det, han kalder ’det rigtige karrierestop’. Et stop og en følelse, der ikke kom, da han som 29-årig i 2003 selv tog beslutningen om at indstille den professionelle fodboldkarriere. Reaktionen kom i stedet nogle år senere, hvor han ellers bragede derudaf i erhvervslivet.

- Det var en form for forsinket stop. Det er lidt ligesom, der var en forsinkelse på den reelle oplevelse af den beslutning, jeg havde taget. En mental forsinkelse. Min hjerne skulle acceptere at komme på omgangshøjde med, hvad det var for et nyt liv, jeg havde sat i værk, fastslår det nu 44-årige Brøndby-koryfæ.

Det er et eksistensarbejde. Hvem er jeg, hvad kan jeg, og hvad tror jeg, andre mennesker forventer af mig nu? Lige præcis i dén fase kan man løbe ind i nogle udfordringer, som man aldrig har prøvet før

For det tog ham nogle år at forstå, hvad det var, der var sket. At forstå de nye spilleregler uden for fodboldbranchen, forstå omverdens forventninger til ham og lære selv at fløjte kampen af.

- Du kommer i en periode af dit liv, hvor du er relativt ung, og hvor du skal redefinere dig selv på forskellige områder. Det er et eksistensarbejde. Hvem er jeg, hvad kan jeg, og hvad tror jeg, andre mennesker forventer af mig nu? Lige præcis i dén fase kan man løbe ind i nogle udfordringer, som man aldrig har prøvet før. Det er en meget vigtig fase, hvor det er afgørende, at man har de rigtige mennesker omkring sig.

Kreerede sin egen fremtid

På papiret havde Allan Ravn forberedt et noget nær perfekt stop; allerede i Brøndby-tiden etablerede han sin første virksomhed, og da han nogle år senere var klar til karriereskiftet til erhvervslivet, havde han selv skabt rammerne for det job, han skulle over i.

- Sammen med en kompagnon kreerede jeg den mulighed, jeg gerne ville have. Jeg orkestrerede selv det, jeg gerne ville, så der var ikke nogen, der kom og tilbød mig et godt job – jeg skabte det selv. Jeg havde selv tegnet den virksomhed, jeg skulle starte op i, da jeg stoppede med at spille, fortæller Allan Ravn, der efter flere end 240 kampe i Brøndby IF afsluttede karrieren på den anden side af sundet i Landskrona BoIS.

Forberedelserne og den totale maksimering af døgnets 24 timer i månederne op til stoppet, hvor han jonglerede en professionel fodboldkarriere, små børn, stor transporttid og arbejdet i virksomheden på én og samme tid, betød, at han ramte erhvervslivet med 120 i timen. Og hvor han som fodboldspiller havde oplevet en fysisk begrænsning i forhold til det antal af timer, han kunne være aktiv og arbejde, så både var og er tiden i erhvervslivet mere elastisk, forklarer han.

Læs også: Bjelland jonglerer både med fodbolde og studiebøger

- Når du er fodboldspiller, er der nogle vinduer, hvor du er fysisk aktiv, og resten handler om, hvor dygtig du er mentalt til at koble til eller fra. Det er ikke sådan, at du, når du kommer hjem fra træning eller kamp, lige kan træne videre eller spille kampen igen. Når du så kommer ud i det civile liv, får tid en anden effekt, fordi du som selvstændig i realiteten kan ”spille kamp” nonstop. Og det valgte jeg at gøre, så jeg var på konstant.

- Det, at der ikke er nogen, der fløjter af ude i det civile liv, gør, at der ikke er nogen tidsmæssig stopklods, og der var i realiteten heller ikke nogen projektmæssig stopklods, fortæller den tidligere midtbanefighter, der altså tog indstillingen fra fodboldbanen med sig over i erhvervslivet og knoklede løs.

Det sande stop

Et af de elementer, Allan Ravn fremhæver i forbindelse med livet efter fodbold, er de nye rammer, hvor der bliver stillet større krav til den enkelte persons selvstændighed; pludselig er der ikke nogen, der siger, hvad man skal gøre hvornår. Et andet element er omverdens forventninger.

- Som fodboldspillere ved vi godt, hvad omverden forventer af os. Det er meget simpelt. At være elitesportsudøver er – uden at nedværdige det – enormt simpelt. Når først du kender spillet, er det let at være i. Du skal ikke forholde dig til specielt meget. Men når du træder ud af det, skal du forholde dig til enormt meget. Dér er der mange, der falder i den tønde og forsøger at definere sig selv i forhold til, hvad de tror, omverden forventer af dem. Og det er først dér, man oplever det sande stop.

- Der gik i hvert fald to-tre år, før det ramte mig. For nogle kommer det efter et par måneder, og for andre kommer det måske først efter ti år. Men for mig tog det de der to eller tre år, før det gik op for mig, at jeg forsøgte at definere mig selv ud fra, hvad jeg troede, den nye omverden ville have af mig. Og det var virkelig en fejltagelse, fordi den nye omverden forventer ikke noget som helst. Men som fodboldspiller er man vant til at sætte overliggeren højt hele tiden, og det tror man også, at alle andre vil, fortæller Allan Ravn.

Der er rigtig mange – mig selv inklusive – der oplever, at man står enormt alene. Det er en form for mental vakuum, du kommer i.

Det var altså først flere år efter, at han havde indstillet den professionelle fodboldkarriere, at han forstod, hvad der var sket. At hovedet reelt havde bearbejdet, hvad det var, han år forinden havde besluttet sig for. Og dén realitet skyllede pludselig indover ham. Det var dér, da den mentale forsinkelse pludselig indhentede ham, at han følte, at han dumpede ned på Jorden for første gang.

- Jeg skal ikke male fanden på væggen, men man skal være opmærksom. Det er bare en vigtig periode i ens liv, når man stopper med at spille fodbold, fastslår han af samme årsag.

Rammer et mentalt vakuum

Nøgleordet er forberedelse. Men som Allan Ravn siger, ”ved vi ikke det, vi ikke ved”. Derfor kan det af åbenlyse årsager være svært på egen hånd at forberede sig på det karrierestop, der kommer til alle professionelle fodboldspillere før eller siden.

Af samme årsag opfordrer han nuværende professionelle fodboldspillere til at alliere sig med nogen, der kender processen, og som kan rådgive og vejlede den enkelte igennem den – hvad enten det er 4players rådgivere, en ekstern mentor eller en helt tredje.

Og Allan Ravn ved, hvad han snakker om. For han er blevet klog af skade. Han søgte ikke rådgivning hos professionelle eller andre spillere, der allerede havde gennemgået processen. Han vendte det kun med hans allertætteste; nemlig hans kone. En beslutning, som han godt 15 år senere fortryder. For selvom hun både var og er dén, der kender ham bedst, så havde hun ikke forudsætningerne for at forstå, hvad det vil sige at træde ud af omklædningsrummet for sidste gang. Og hvor skulle hun også have det fra? Det skal man, som Allan Ravn siger, have prøvet for at kunne forstå.

Læs også: Toppel om stop: Som at blive forladt af konen

- Jeg ville ønske, at jeg havde rakt hånden ud til andre, der havde gjort det før. Nogen, der havde lavet den transition. Det havde helt klart været en meget, meget givtig ting for mig at gøre. Din onkel, din tante eller din nabo har helt sikkert en holdning til dit karrierestop, men de kan på ingen måde sætte sig ind i, hvad det betyder at træde ud af omklædningsrummet for sidste gang – og man kan ikke forlange det af dem. Det er meget anderledes end at skifte job i den civile verden.

- Der er rigtig mange – mig selv inklusive – der oplever, at man står enormt alene. Det er en form for mental vakuum, du kommer i. Når eller hvis man rammer det her mentale vakuum – nogen oplever det som stress, depression eller alt muligt andet – skal man række ud efter nogen. Og når man gør det, så skal man lægge sine våben og give maksimalt af sig selv i det rum for at kunne komme bedst muligt videre. Og dén manøvre, syntes jeg, var svær. Men jeg kan til enhver tid anbefale det, uddyber Allan Ravn.

Et vigtigt område

Dét budskab var et af flere, da Allan Ravn sidste år holdt oplæg på 4players Exitseminar – et seminar, der siden har skiftet navn til Karriereskifteseminar. Seminaret er et af 4players mange tilbud, og det har til hensigt at hjælpe nuværende og tidligere elitesportsudøvere godt videre i livet efter fodbold – en overgang og en transition, der ligger Allan Ravn meget på sinde.

- Som du sikkert kan mærke på mig, synes jeg, det er et vigtigt område. Jeg synes, det arbejde 4player laver er væsentligt, og jeg kan engang i mellem blive i tvivl, om folk ved, hvor væsentligt det er, konstaterer han.

Det gør man både i Divisionsforeningen og i Spillerforeningen, der sammen – via overenskomsten – finansierer 4players Karriereskifteseminar, der næste gang afholdes 16.-17. november 2018 i Vejle. Du kan læse mere om initiativet her.

Har du spørgsmål til Karriereskifteseminar? Så kontakt job- og uddannelsesrådgiver Jesper Mølgaard Kristensen på jesper.kristensen@spillerforeningen.dk eller 27 14 49 22.

Tilmelding til Karriereskifteseminar

Tilbage

SENESTE NYT

29.09.2022

77: Ni minutter med Jeppe Grønning om Karriereskifteseminar

LÆS MERE
22.09.2022

76: Hvorfor skulle FC Midtjylland spille i vanvittig varme?

LÆS MERE
15.09.2022

75: Sådan arbejder vi med den gode vej ud af fodbold

LÆS MERE
04.09.2022

Sportsstjerner siger nej til diskrimination

LÆS MERE
16.08.2022

Et slaraffenland for digital chikane

LÆS MERE
15.07.2022

74: Lukas skiftede til Sassuolo som 16-årig

LÆS MERE
07.07.2022

På valg og valgt. Bestyrelsen fortsætter uændret

LÆS MERE