25. 02. 2016

Udlandseventyr blev til mareridt for Fetai

Skiftet fra dansk til tyrkisk fodbold startede godt for Bajram Fetai, som havde stor personlig succes med mange kampe og mål til følge. Det ændrede sig pludseligt, da klubben ikke overholdte sine aftaler og nægtede at udbetale løn.

Bajram Fetai skiftede i år 2012 fra Lyngby BK til tyrkiske Denizlispor, hvor han i starten nød stor succes. Problemerne begyndte, da Bajram Fetai blev skadet. Han fik lov af klubben til at rejse hjem til Danmark for at genoptræne. Under opholdet i Danmark opsagde den tyrkiske klub ham gennem en pressemeddelelse. Bajram Fetai klagede til FIFA over opsigelsen samt de manglende lønudbetalinger svarende til tre måneders løn.

- Det er desværre et ret kendt fænomen i Tyrkiet, at der er spillere, som ikke får løn. Særligt de udenlandske spillere, som ofte er blandt de bedst betalte, bliver til tider behandlet dårligt, sagde Bajram Fetai i forbindelse med sagen i 2012.

Et af de grundlæggende principper bag transfersystemet er at skabe balance mellem arbejdskræftens fri bevægelighed og opretholdelse af kontrakter. Det nuværende transfersystem har dog skabt et marked, hvor transfersummerne bare bliver ved med at stige og spillernes elementære rettigheder tilsidesættes.

Bajram Fetai er et godt eksempel på, at spillerne ikke er beskyttet i tilstrækkeligt omfang af transferreglerne, mens klubberne beskyttes, så det i den grad trumfer spillernes rettigheder og muligheder for at søge arbejde i andre klubber, end den de har kontrakt med.

Samtidig betyder de besværlige tvistløsningsmuligheder og manglen på sportslige sanktioner ligeledes, at mange klubber indirekte tilskyndes til at misligholde kontrakter med spillere, da risikoen for sanktioner er minimal. En klub som Denizlispor spiller i den næstbedste række i Tyrkiet og er dermed ikke med i nogle af de europæiske klubturneringer. Det gør, at klubben kun kan blive sanktioneret på nationalt niveau, og dermed kan det være svært at få manglende løn udbetalt til spillerne fra klubben.

Spillerne i Danmark står generelt godt pga. deres overenskomst. Derfor er der kun få tilfælde i Danmark, hvor spillere chikaneres eller snydes af deres klub. Men rundt om i verden oplever spillere hver eneste sæson, at der går måneder uden løn, at de bliver diskrimineret og chikaneret eller oplever, at deres rettigheder ikke respekteres af klubben.

Netop derfor er #GameChangers blevet lanceret. Det er sket som et resultatet af grundige analyser af de mange problemer, som fodboldsporten i flere år har kæmpet med og af fodboldindustriens manglende fremskridt i forhold til at tage fat om roden på alle disse problemer.

Vil du vide mere om #GameChangers? Klik her

Tilbage

#GameChangers

02.03.2016

Jonas Troest: Tyrkisk klub misligholdte aftalen

LÆS MERE
29.02.2016

Intet nyt i Tyrkiet: Forsøger at tvinge Spelmann ud

LÆS MERE
25.02.2016

Udlandseventyr blev til mareridt for Fetai

LÆS MERE
11.02.2016

Thomas Lindrup: Unødvendigt pres på unge spillere

LÆS MERE
27.01.2016

Mads Øland: Håbløse vilkår i Polen

LÆS MERE
20.01.2016

Boilesen offer for fejlslagent transfersystem: Frosset ud i Ajax

LÆS MERE
14.01.2016

FIFPro og Spillerforeningen lancerer #GameChangers

LÆS MERE
30.10.2015

Mads Øland: Transfersystemet skaber enorm ulighed

LÆS MERE
18.09.2015

FIFPro klager over FIFAs transfersystem

LÆS MERE