08. 03. 2016

Tysk agent snød tidligere FCN-stjerne

Agenter og 3. partejere er transfersystemets helt store vindere og trækker hvert år milliarder ud af fodbolden på bekostning af sporten og spillerne.

Den brasilianske angriber Bruninho, som i efteråret spillede i FCN, blev snydt af en tysk mellemmand, der lovede ham guld og grønne skove, inden han skiftede fra brasiliansk fodbold til HB Køge i 1. division i 2014.

Bruninho blev lovet en stor kontrakt, aftale med Nike og lækre sportsvogne, da han skiftede Brasilien ud med en tilværelse i den næstbedste række i Danmark.

- En tysk mellemmand snakkede med min agent via Skype, og han sagde, at der var et godt tilbud til mig fra HB Køge. Samtidig lovede mellemmanden mig rigtig mange ting. En kontrakt med Nike, en Mercedes og en BMW, hvis jeg kom dertil, sagde Bruninho i et interview med Eurosport.com sidste år.

Se hele interviewet med Bruninho her.

Inden Bruninho kom til HB Køge spillede han i hjemlandet for klubben Caxias, 11.000 kilometer fra Danmark. Skiftet til Danmark betød et andet land, en anden kultur og andre regler, som Bruninho skulle forholde sig til.

Sagen med Bruninho viser, at transferreglerne, der blev til i 2001, har været med til at skabe et marked, hvor mellemmændene har magt til at skubbe spillere rundt og behandle spillerne som en vare. Fodboldspillere er i mange tilfælde tvunget til at stole på mellemmænd, hvis de vil have en karriere i udlandet. Det samlede transfermarked er en milliard industri til en værdi over 25 milliarder kroner, der derfor tiltrækker personer på jagt efter store og hurtige penge.

- Mellemmænd og investorer spiller en alt for stor rolle på transfermarkedet. De har en enorm indflydelse og magt over både klubber og spillere. Nogle agenter opfører sig ordentligt, men rigtig mange agenter skummer fløden i en helt ekstrem grad. De står derfor som transfersystemets helt store økonomiske vindere. Det skal vi have ændret, hvis ikke fodboldsporten skal få flere og flere kedelige sager, siger Mads Øland, direktør i Spillerforeningen.

FIFPro og Spillerforeningen har lanceret #GameChangers kampagnen. Det er sket som et resultatet af grundige analyser af de mange problemer, som fodboldsporten i flere år har kæmpet med og af fodboldindustriens manglende fremskridt i forhold til at tage fat om roden på alle disse problemer.

Vil du vide mere om #GameChangers? Klik her

Fakta

  • Ifølge FIFAs TMS rapport fra 2015 betalte klubberne i 2014 236 mio. dollars i agenthonorarer
  • I FIFAs TMS rapport fra 2013 fremgår det, at agenthonorarer udgjorde hele 28 pct. af transfersummer, hvor der var en agent registreret
  • 3. Partsejerskab estimeres i år 2013 til at udgøre 10 % af det samlede transfermarkedTilbage

#GameChangers

02.03.2016

Jonas Troest: Tyrkisk klub misligholdte aftalen

LÆS MERE
29.02.2016

Intet nyt i Tyrkiet: Forsøger at tvinge Spelmann ud

LÆS MERE
25.02.2016

Udlandseventyr blev til mareridt for Fetai

LÆS MERE
11.02.2016

Thomas Lindrup: Unødvendigt pres på unge spillere

LÆS MERE
27.01.2016

Mads Øland: Håbløse vilkår i Polen

LÆS MERE
20.01.2016

Boilesen offer for fejlslagent transfersystem: Frosset ud i Ajax

LÆS MERE
14.01.2016

FIFPro og Spillerforeningen lancerer #GameChangers

LÆS MERE
30.10.2015

Mads Øland: Transfersystemet skaber enorm ulighed

LÆS MERE
18.09.2015

FIFPro klager over FIFAs transfersystem

LÆS MERE