22. 08. 2016

Stokholm advarer: Farligt kun at spille på en hest

Fodboldspillere tilegner sig kompetencer, der kan overføres til erhvervslivet. Men det er naivt at tro, at fodboldkarrieren alene er nok, hvis man vil skifte branche. Det mener Nicolai Stokholm.

- Det er urealistisk at tro, at man bare får et job, fordi man er den, man er. Der er helt sikkert nogle, der gør det, men det er langt fra alle.

Så klar i spyttet er Nicolai Stokholm. Og den tidligere landsholdsspiller og FC Nordsjælland-anfører ved, hvad han taler om. Han har nemlig selv gennemført overgangen fra fodboldkarrieren til en civil karriere, hvor han nu er afdelingsleder hos DGI Midt- og Vestsjælland.

Faktisk mener han, at lederrollen på fodboldbanen har været med til at bygge bro til lederstillingen i erhvervslivet.

- Som fodboldspiller var det naturligt for mig at tage ansvar. Og det er nogle af de samme egenskaber, jeg bruger i dag, hvor jeg er leder i erhvervslivet. At gide tage ansvar, at synes det er sjovt at præge tingene, at være med til at få et team til at spille og prøve på at få det bedste ud en gruppe mennesker. Det er nogle af de samme ting, der er fokus på, når man er anfører for et fodboldhold, forklarer den tidligere OB-, Viking Stavanger- og FCN-anfører.

Læs også: TV: KARRIERESTOP OG LIVET EFTER FODBOLD - ER DU FORBEREDT?

Men man behøver ikke at have været anfører for at kunne overføre kompetence fra fodboldbranchen til andre brancher, mener Nicolai Stokholm, der i sin nuværende stilling bl.a. har ansvar for at rekruttere nye medlemmer til organisationen.

- Der er ingen tvivl om, at mange af de kompetencer, man som professionel fodboldspiller har eller tilegner sig, kan bruges i erhvervslivet. Det gælder eksempelvis ærgerrighed, målfasthed, vilje og evnen til at indgå i et team. Det er efterspurgt, siger han.

Intet job uden uddannelse
Alligevel skal man ikke tro, at en fodboldkarriere og et kendt ansigt gør det alene, når man skal skifte branche. Det understreger Nicolai Stokholm, der ganske enkelt ikke havde haft sit nuværende job, hvis ikke det var for hans uddannelse.

- De to jobs, jeg har haft efter min fodboldkarriere, havde jeg 100 pct. ikke fået, hvis det ikke havde været for min uddannelse. Det ved jeg, fordi begge direktører, som har ansat mig, decideret har sagt til mig, at det var det, der var afgørende for deres beslutning.

Af samme årsag er Nicolai Stokholm ikke overraskende meget tilfreds med, at han under fodboldkarrieren tog hul på sin såkaldte HD-uddannelse. Og selvom særligt det første semester var hårdt, så var uddannelsen det eneste rigtige for ham, for han følte et behov for at få papir på lederegenskaberne.

Læs også: NORDSTRAND: GID JEG HAVDE VÆRET HER DA JEG VAR 25

- Da jeg fyldte 30 år, begyndte jeg på overvejelserne om den næste karriere. På daværende tidspunkt begyndte jeg at overveje, om jeg skulle gå trænervejen, eller om jeg skulle gå andre veje. Der var flere af mine tidligere trænere, der argumenterede for, at jeg skulle gå trænervejen, men på daværende tidspunkt besluttede jeg, at det ikke skulle være det.

- Jeg fokuserede i stedet på at finde en ledelsesmæssig uddannelse, som jeg kunne bruge den dag, jeg stoppede – hvad enten det blev inden for fodboldverden eller ej. Jeg følte et behov for at få teori og papir på en form for ledelsesuddannelse, tilføjer han.

Det vil den tidligere midtbanegeneral også opfordre andre spillere til at gøre. For alle fodboldspillere kan ikke få job i fodboldbranchen, når deres aktive karriere slutter. Tværtimod.

- Jeg vil – og det gjorde jeg også, da jeg spillede – opfordre andre spillere til at tænke over det. Til at gøre sig tanker om fremtiden. Vores uddannelsessystem er så fleksibelt, at det sagtens kan tilpasses fodboldkarrieren. Det kan man eksempelvis gøre via Study4player, som jeg også var i dialog med, da jeg påbegyndte min uddannelse.

Læs også: NÅR KARRIEREN SLUTTER: ”SKAL TURDE VÆRE DÅRLIG IGEN”

- Danmark er et lille land. Der er jo ikke plads til, at alle kan blive kommentatorer eller kan få en rolle i klubberne. Jeg synes, det er farligt, kun at spille på en hest. Ved at tage en uddannelse kan du søge noget bredere, end hvis du kun fokuserer på fodbolddelen.

Forbered din fremtid
Vil du tage hul på forberedelsen til din næste karriere eller høre nærmere om dine muligheder? Så kontakt en af 4players rådgivere. Du finder dem her

Tilbage

SENESTE NYT

22.09.2022

76: Hvorfor skulle FC Midtjylland spille i vanvittig varme?

LÆS MERE
15.09.2022

75: Sådan arbejder vi med den gode vej ud af fodbold

LÆS MERE
04.09.2022

Sportsstjerner siger nej til diskrimination

LÆS MERE
16.08.2022

Et slaraffenland for digital chikane

LÆS MERE
15.07.2022

74: Lukas skiftede til Sassuolo som 16-årig

LÆS MERE
07.07.2022

På valg og valgt. Bestyrelsen fortsætter uændret

LÆS MERE