30. 08. 2016

Efter tre måneder uden løn: Det var langt værre for andre

Tre måneder uden løn. Det var virkeligheden for Jan Fredriksen, da han i 2012 spillede et halvt år i polske Wisla Krakow. Han måtte forhandle en ophævelse på plads for at få sin løn.

I sommeren 2012 udløb Jan Frederiksens kontrakt med Brøndby. Efter tre år i klubben blev den dengang 30-årige venstre back ikke tilbudt en forlængelse. Som han selv forklarer, havde han ikke sat sig selv i den bedste situation i Brøndby, hvor der kunne være langt mellem indhoppene. Derfor vidste han allerede før kontraktudløb, hvor det bar hen ad.

I en periode stod den tidligere Lyngby-, FC Midtjylland- og Randers-spiller derfor uden arbejde. Det var lige indtil, at polske Wisla Krakow, der på daværende tidspunkt var på træningslejr i Slovenien, bød sig til.

- Jeg satte mig ind i et fly klokken 21:00 om aftenen og fløj til lufthavnen i Ljubljana, hvor jeg blev hentet af nogle repræsentanter fra klubben. De kørte mig halvanden times tid til det sted, den øvrige trup var på træningslejr. Jeg ankom cirka klokken 00:30 om natten, husker Jan Frederiksen, der ikke fik meget søvn den første nat.

- Jeg blev indlogeret på et hotelværelse. Der var helt mørkt. Jeg vidste, der lå en gut ved siden af, men jeg vidste ikke, hvem han var. Jeg tændte ikke lyset eller noget, men lagde mig bare i sengen. Jeg sov ikke hele natten, for jeg vidste ikke, hvad fanden jeg vågnede op til. Heldigvis var han super cool. Det var en serber, der blandt andet havde spillet i Tyskland og Italien. Han tog godt imod mig, og det gjorde de andre gudskelov også, da jeg fik hilst på dem ved morgenmaden.

Læs også: RISGÅRDS GRÆSKE KAOS: KØRTE SOM DØD OG HELVEDE FOR IKKE AT BLIVE FYRET

Forløbet kan lyde en smule uortodokst, men sådan er vilkårene, mener Jan Frederiksen.

- Det var bare at springe ud i det. Jeg havde ikke noget job. Jeg havde intet at miste.

Tre måneder uden løn

Efter et par gode præstationer og et længere forhandlingsforløb fik Jan Frederiksen og Wisla Krakow papir på hinanden i starten af august 2012. En hård første uge med ekstra træningspas, hvor han ”blev smadret godt igennem”, senere var den rutinerede dansker at finde i startopstillingen. Og der bed han sig fast.

- Jeg fik overbevist træneren og startede inde i premierekampen. Det var super fedt. Der var 17.000 tilskuere på lægterne, og efter kampen længe stod 1-1, scorede vi til 2-1. Jeg har et par billeder derhjemme fra kampen, hvor jeg ligner en, der har vundet 500 millioner i lotto. Det var bare en kæmpe forløsning for mig og holdet.

Den gode start havde dog en stakket frist. Premieresejren blev efterfulgt af en uafgjort og tre nederlag, før Wisla Krakow igen kunne forlade banen som vindere. Resultaterne var med andre ord svingende, og præsidentens tålmodighed slap hurtigt op. Det samme gjorde udbetalingen af spillernes løn.

- Jeg fik min første løn som aftalt. Derefter gik der tre måneder uden løn, fortæller Jan Frederiksen, før han uddyber:

- Den første måned tænkte jeg ikke så meget over det. ”Den kommer nok om et par dage”. Da der var gået ti dage, spurgte jeg en fra administrationen om hvordan og hvorledes, men jeg fik ikke noget klart svar. Jeg blev fortalt nogle forskellige historier.

Læs også: MADS ØLAND: RISGÅRDS HISTORIE VIDNER OM GROTESK SYSTEM

Efter to måneder i klubben, hvor Jan Frederiksen kun havde fået løn i den ene, tog venstre backen kontakt til sin agent.

- Jeg ringede til ham døgnet rundt. Jeg bad ham snakke med klubben, men det var mit indtryk, at der bare blev snakket varm luft. Jeg snakkede også med mine holdkammerater, der fortalte, at de manglede at få udbetalt deres bonus fra sæsonen forinden. Nogle af dem manglede sågar at få udbetalt et halvt års løn. I det lys virkede mine tre måneder, som det med tiden blev til, som ingenting.

Og så alligevel ikke. For det påvirkede Jan Frederiksen og den lille familie, at husstandens eneste indtægt udeblev måned efter måned.

- Jeg boede med min kæreste og vores lille datter i et fremmed land. Selv om det var billigt at leve i Polen, så var der regninger, der skulle betales. Derfor havde jeg også ofte banken i røret. Det påvirkede mig meget. Det var ikke lige det, jeg regnede med, jeg skulle koncentrere mig om, da jeg tog derned.

Truet med bænkplads og alene-træning

Med tiden blev Jan Frederiksen indstillet på, at han ikke fik udbetalt løn. Han stoppede med at aflægge administrationen visit, mens opkaldene til agenten blev færre. Antallet af minutter på banen blev også færre, og sidst i november samme år besluttede han, at nok var nok. Jan Frederiksen ville væk fra den traditionsrige polske klub.

- Da vi gik på ferie op til jul, fornemmede jeg en meget dårlig stemning. Træneren, der havde hentet mig, havde sagt op, og præsidenten var langt fra tilfreds med vores resultater på banen. Og så blev jeg som sagt ikke betalt, genkalder Jan Frederiksen.

Situationen var uholdbar, og på den baggrund blev nye forhandlinger om en ophævelse indledt. I sidste ende blev Jan Frederiksen betalt for de måneder, han havde spillet i den polske klub. Men det var ikke uden pres

Læs også: RISGÅRD: SNAK MED SPILLERFORENINGEN INDEN DU SKRIVER UNDER

- Den polske agent, som havde været med til at sætte handlen op et halvt forinden, lod mig forstå, at jeg skulle tage imod tilbuddet, medmindre jeg ønskede at fortsætte uden løn og ovenikøbet ville træne alene, når jeg kom tilbage fra ferie.

Den 26. december 2012 modtog Jan Frederiksen det, han betegner som en forsinket julegave. Han fik sin løn og kom fri af kontrakten. Men hans historie er langt fra enestående, mener han.

- Jeg var jo bare en ud af 300 (tallet er markant større, red.) spillere eller flere i alle østlande, der ikke fik løn. Jeg tror ikke, jeg har været i den liga, der er mest slem. Jeg oplevede jo ’bare’ ikke at få udbetalt løn. Jeg er sikker på, at der er spillere, der har oplevet det, der er værre.

Kontakt Spillerforeningen før du skriver under

Jan Frederiksen endte i en situation, hvor han var nødt til at ophæve sin kontrakt for at få udbetalt sin tilgodehavende løn. Venstre backen måtte altså give afkald på det sidste halve år af kontrakten. Dermed virkede Wisla Krakows chikane efter hensigten.

Han er blot en af mange, der har oplevet at få tilbageholdt sin løn. Du kan ikke sikre dig mod, at det ikke sker, men som spiller kan du tage din forhåndsregler. Vi anbefaler følgende:

  • Snak med Spillerforeningen, før du skriver under
  • Vær opmærksom på, at du ikke er lige så godt beskyttet i lande som Polen, Grækenland og Tyrkiet, som det er tilfældet i Danmark
  • Vær opmærksom på, at du kan tage kampen op mod den klub, der tilbageholder din løn eller på anden måde chikanerer dig

Tilbage

SENESTE NYT

29.09.2022

77: Ni minutter med Jeppe Grønning om Karriereskifteseminar

LÆS MERE
22.09.2022

76: Hvorfor skulle FC Midtjylland spille i vanvittig varme?

LÆS MERE
15.09.2022

75: Sådan arbejder vi med den gode vej ud af fodbold

LÆS MERE
04.09.2022

Sportsstjerner siger nej til diskrimination

LÆS MERE
16.08.2022

Et slaraffenland for digital chikane

LÆS MERE
15.07.2022

74: Lukas skiftede til Sassuolo som 16-årig

LÆS MERE
07.07.2022

På valg og valgt. Bestyrelsen fortsætter uændret

LÆS MERE