14. 09. 2009

Store forskelle på transferbudgetter i europæiske ligaer

Denne sommer fik Real Madrids køb af Cristiano Ronaldo for omkring 700 mio. kr. hele verdens opmærksomhed. For kongeklubben så det ud til, at der ikke var grænser for indkøbene, men virkeligheden for mange andre klubber i Europa er en anden.

Foto © Stock.Xchng

Et godt eksempel er Holland. Ifølge det verdensomspændende revisions- og rådgivningsfirma Deloitte & Touche er Holland den sjettestørste fodboldøkonomi i Europa.

38 klubber i træskolandet var involverede i i alt 431 transfers i sommer, men der var kun tale om køb i 48 af tilfældene. I 14 tilfælde blev transferbeløbet betalt af en udenlandsk klub.

I alt brugte de professionelle klubber i Holland omkring 350 mio. kr. på 34 transfers. Det højeste beløb var de ca. 45 mio. kr. som FC Twente betalte belgiske AA Gent for Bryan Ruiz.

Der blev solgt spillere fra den hollandske Æresdivision for i alt omkring 690 mio. kr., hvor Thomas Vermaelen blev dyreste spiller, da han blev solgt til Arsenal for 90 mio. kr. Tre klubber i Æresdivisionen, NAC, ADO Den Haag og RKC Waalwijk, brugte slet ikke nogen penge på spillere. I den næstbedste hollandske række var ingen (!) klubber i stand til at købe spillere.

Sammenlignet med top 5-ligaerne i Europa er forskellen chokerende. I England har klubberne fx brugt mere en 11 gange så meget på nyindkøb som i Holland.

Samlede transferudgifter:

1) England 3,78 mia. kr.

2) Spanien 3,58 mia. kr.

3) Italien 3,17 mia. kr.

4) Frankrig 1,84 mia. kr.

5) Tyskland 1,59 mia. kr.

6) Holland 0,35 mia. kr.

Kilde: FIFPro

Foto © Stock.Xchng

Samlede transferudgifter:

1) England 3,78 mia. kr.

2) Spanien 3,58 mia. kr.

3) Italien 3,17 mia. kr.

4) Frankrig 1,84 mia. kr.

5) Tyskland 1,59 mia. kr.

6) Holland 0,35 mia. kr.

Kilde: FIFPro